Planowanie rodzinnego obiadu nie powinno ograniczać się do samego gotowania. Aby spotkanie w rodzinnym gronie było naprawdę miłe i udane, warto zadbać również o odpowiednią aranżację stołu.
Dekorując stół dobrze jest zacząć od ustalenia kolorystyki przewodniej i dobrania do niej zastawy. W ostatnim czasie modnym trendem jest połączenie kolorystyczne black&white, które wygląda bardzo wytwornie, niezależnie od sytuacji. Zamiast jednak po biały obrus, warto zaryzykować i sięgnąć po ten w kolorze czerni. Na jego tle biała zastawa na pewno nie będzie wyglądała banalnie. Co więcej, nawet prosta i klasyczna zastawa będzie prezentowała się nadzwyczaj wytwornie.
Jeśli zestawienie czerni i bieli nie za bardzo do was przemawia, możecie zdecydować się na bardziej żywe kolory, z neonami na czele. Kolorowa aranżacja stołu bez wątpienia pozwoli wnieść do wnętrza radość, optymizm i niczym nieograniczone szczęście.
Poza samą zastawą, istotną i bardzo ważną rolę na odświętnym stole grają dodatki. Numerem jeden powinny być świeże kwiaty, owoce i świece. Ważne jednak, by nie znalazły się one na stole ot tak, przypadkowo.
Kwiaty będą prezentować się jeszcze piękniej, jeśli zamiast do klasycznych wazonów, włożycie je do szklanych mis wypełnionych wodą. Oczywiście zanim kwiaty znajdą się w takim sztucznym mini jeziorku, należy je odpowiednio przyciąć, by nie posiadały zbyt długiej łodygi. Korony kwiatów możecie też włożyć do kieliszków i postawić po jednym przy każdym nakryciu. Możecie również stworzyć maleńkie bukieciki i ułożyć przy zastawie. Miłym dla oka zabiegiem będzie również porozrzucanie świeżych kwiatów po całym stole.
Świece można ustawiać na stole w dowolny sposób. Przy okazji rodzinnego obiadu warto zrezygnować ze świec długich, które kojarzą się z romantyczną kolacją i zamiast nich wybrać świece pieńkowe o różnej wysokości. Takie świece możecie poustawiać luźno pomiędzy daniami, ale możecie też połączyć je w zestawy i ustawić na dekoracyjnych tacach. Możecie również powkładać je do szklanych naczyń, które zastąpią tradycyjne świeczniki. Ciekawym zabiegiem dekoracyjnym jest wykorzystanie tzw. podgrzewaczy i połączenie ich z kieliszkami, które na czas obiadu będą pełnić funkcję nietuzinkowego świecznika. Aby kieliszek sprostał roli świecznika, należy odwrócić go „do góry nogami” i na jego nóżce umieścić podgrzewacz. Jeśli obiad będzie odbywał się na świeżym powietrzu, świece można ustawić w stylowych lampionach.
Oprócz tradycyjnych ozdób, jak kwiaty i świece, można także wykorzystać bardziej niekonwencjonalne elementy dekoracyjne. Interesująco będą wyglądały kamienie w szlachetnych misach, sztuczne piórka porozrzucane na stole oraz kolorowe kuleczki w kieliszkach lub małych wazonikach.
Wspaniałym elementem dekoracyjnym będą też rzeźby ze świeżych warzyw i owoców. Motyle wycięte z jabłka, różyczki z rzodkiewek i pomidorów lub figurki z arbuza z pewnością zachwycą gości.