Co do tego, że mięso jest niezwykle ważnym elementem naszej diety, nie ma żadnych wątpliwości. Jednakże mięso – mięsu nierówne, dlatego też nie każde powinno znaleźć się w naszym menu. Dbając o zdrowie i szczupłą sylwetkę, powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa czerwonego lub całkowicie je wyeliminować z naszego życia. Niestety, tak lubiane przez większość Polaków mięso czerwone dostarcza zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są szybką drogą do miażdżycy i chorób serca. Zupełnie inaczej sytuacja ma się z drobiem. Zdrowy drób to zdrowa dieta. Ale trzeba uważać. Bo dobry drób to głównie kurczak ekologiczny. Nabywając mięso drobiowe z niewiadomego źródła nie możemy mieć pewności, że jest ono wolne od sterydów czy antybiotyków. Tylko kurczak ekologiczny, który chowany jest na paszy roślinnej może nam dać taką gwarancję. Jakie zalety płyną z jedzenia drobiu? O tym poniżej.
Drób – wartości odżywcze
Osoby, u których kurczak ekologiczny jest stałym punktem diety doskonale wiedzą, jak cenne witaminy i minerały on posiada. Zdrowy drób to przede wszystkim doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także takich witamin jak: A, B1, B2, B5, PP, B6 i B12. Ponadto, w drobiu znajdziemy cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, fosfor, żelazo, magnez, selen i potas. A więc to wszystko, czego tak naprawdę potrzebuje organizm do sprawnego i zdrowego funkcjonowania.
Drób – właściwości
Wszystkie wyżej wymienione składniki sprawiają, że potrawy z kurczaka są niezwykle zdrowe. Regularne spożywanie kurczaka przyczynia się do uregulowania poziomu cukru we krwi, wspomaga wzrok, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz reguluje poziom stresu. Potrawy z kurczakiem nie dość, że rozpieszczają podniebienie, to na dodatek poprawiają stan i wygląd skóry, a także kondycję włosów i paznokci, z czego zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy. Zdrowy drób, a więc kurczak ekologiczny wzmacnia zęby i kości, a także wzmacnia nasze serce (kliknij). Dlatego też potrawy z kurczakiem powinny na dobre zagościć w naszych domach. Jako, że drób dostarcza wysokiej jakości białka, o jego spożywaniu nie mogą zapomnieć osoby aktywne fizycznie oraz dzieci. Tym ostatnim najlepiej jest podawać drób zagrodowy, który wyróżnia się dłuższym tzw. ekstensywnym chowem. Pasza roślinna, którą karmi się Zagrodowego jest bogata w surowce mineralne i witaminy. Dłuższy chów drobiu w czystym ekologicznie regionie Podlasia oraz specjalny sposób karmienia sprawiają, że Zagrodowy jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak.
Potrawy z kurczaka są także idealną propozycją dla osób będących na diecie redukcyjnej bądź odchudzającej. Biorąc pod uwagę fakt, że kurczak ma znikome ilości kalorii, a do tego posiada dużo białka, jest produktem wymarzonym dla wszystkich walczących ze zbędnymi kilogramami. Co ciekawe – kurczak przyspiesza też metabolizm, a przy okazji syci na długi czas. Odchudzanie w takim towarzystwie jest więc niezwykle przyjemne.
Jak przyrządzać drób?
Jeśli chcemy, aby drób zachował wszystkie cenne składniki i właściwości, a więc był daniem zdrowym i pełnowartościowym, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim zamiast smażyć kurczaka lub przygotowywać z niego kotlety w grubej panierce, lepiej przygotować go na parze w towarzystwie bukietu warzyw. Dobrym pomysłem jest też pieczenie kurczaka w folii aluminiowej. Dzięki temu nie pozbywamy się cennych składników drobiu, a przy okazji otrzymujemy posiłek smaczny i aromatyczny. Osoby, które mimo wszystko nie wyobrażają sobie innego sposobu na przygotowanie kurczaka jak usmażenie go na patelni, powinny przynajmniej ograniczyć ilość tłuszczu do minimum, a po usmażeniu mięsa odłożyć je na chwilę na papierowy ręcznik.
Poza pieczeniem, smacznym i zdrowym sposobem na potrawy z kurczaka jest duszenie i grillowanie. Olej dodany jedynie do marynaty sprawdzi się jako nośnik smaku, ale jego ilość nie będzie miała zbyt wielkiego wpływu na wartość odżywczą produktu. Gotowanie – na parze lub w wodzie, może się w ogóle obejść bez dodatku tłuszczu, co dodatkowo obniża kaloryczność dań. Ale uwaga! Decydując się na gotowanie drobiu, zawsze wrzucamy mięso do gotującej się już wody – nigdy do wody zimnej. W ten prosty sposób unikniemy utraty z produktu witamin i innych składników odżywczych, które przeniknęłyby do wody.