Uciążliwe zaparcia to jedna z najczęściej występujących dolegliwości przyszłych mam. Boryka się z nimi ponad połowa kobiet w ciąży, zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze. Główną przyczyną problemów z wypróżnieniem się jest ucisk na jelita powiększającej się macicy. Również wysoki poziom progesteronu sprawia, że mięśnie jelit rozluźniają się, przez co cały układ pokarmowy funkcjonuje wolniej. Przyczyną męczących zaparć w ciąży może być także nieodpowiednia dieta i suplementy diety, zwłaszcza te zawierające żelazo. Mimo, że zaparcia potrafią odebrać całą radość z oczekiwania na dziecko i pogorszyć jakość codziennego funkcjonowania, to dobra wiadomość w tym wszystkim jest taka, że z powodzeniem można się ich pozbyć. W jaki sposób? Poniżej znajdziecie sprawdzone sposoby na zaparcia w ciąży.
Błonnik w diecie
Naturalny błonnik pokarmowy to najlepszy lek na męczące zaparcia. Nazywany „miotełką przewodu pokarmowego” skutecznie usuwa z niego zalegające resztki pokarmowe. Błonnik przechodząc przez jelita, wchłania wodę, rozluźnia stolec i ułatwia wypróżnienie. Odpowiednia ilość błonnika w codziennej diecie wynosi 30-40g. Najlepszym jego źródłem są świeże warzywa i owoce (buraki, pomidory, karczochy, zielona sałata, śliwki, jabłka, morele, daktyle, maliny), otręby, razowe pieczywo, razowy makaron, ciemny ryż.
Doskonałym źródłem błonnika są suszone śliwki, morele i figi, a także orzechy laskowe, migdały, orzechy arachidowe i orzechy włoskie.
Maślanka, kefir
W zwalczaniu zaparć w ciąży pomocne są także fermentowane napoje mleczne, zwłaszcza maślanka i kefir. Dlaczego? Bo zawierają one bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają tempo pracy jelit.
Siemię lniane
Siemię lniane to stara jak świat metoda pozbywania się zaparć. Sięgały po nią nasze babcie. Sięgały nasze mamy. Siemię można spożywać w rozmaity sposób. Można dodawać je do jogurtu lub maślanki. Można dodawać do koktajli warzywno-owocowych, a można też spożywać w postaci kisielu. Wystarczy tylko 2 łyżki lny zalać szklanką wrzątku, poczekać aż wystygnie i pić małymi łyczkami.
Odpowiednia ilość płynów
Zwiększone spożywanie błonnika pokarmowego, wiąże się ze zwiększoną ilością przyjmowania płynów. Warto pamiętać, aby w ciągu dnia wypijać około 2 litrów płynów: niegazowanej wody mineralnej, soków warzywnych i owocowych, herbat ziołowych.
Bardzo skuteczną metodą w walce z zaparciami jest kuracja cytrynowa. Codziennie rano, jeszcze przed zjedzeniem śniadania, należy wypijać szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny. Taki napój pobudzi jelita do aktywniejszej pracy i szybko przyniesie pożądaną ulgę.
Aktywność fizyczna
Powyższe sposoby na zaparcia w ciąży należy uzupełnić delikatną aktywnością fizyczną. Oczywiście nie oznacza to tego, aby kobieta w ciąży od razu biegła na siłownię. Co to, to nie! Ale warto postarać się o regularne spacery na świeżym powietrzu lub niezbyt forsowną gimnastykę. Pomocne mogą okazać się wizyty na basenie.
Tego nie jedz!
Niestety, walcząc z zaparciami, z niektórymi produktami należy pożegnać się raz na zawsze. Są to m.in. produkty słodkie, a więc cukierki, batoniki, ciasta, ciasteczka, czekolada, napoje gazowane, produkty przygotowane na bazie białej mąki oraz produkty wysoko przetworzone, jak np. sosy w proszku, dania instant.