Pyszny i zdrowy pudding chia na bazie mleka

zdrowy pudding chia z dodatkiem owocu granatu i bananów podany w słoiczku z łyżeczką
źródło: www.pinterest.com

Małe i niepozorne nasionka chia robią furorę na całym świecie. Po chia, inaczej mówiąc szałwię hiszpańską sięgają nie tylko weganie, ale także wszyscy zwolennicy zdrowego odżywiania. Nic w tym dziwnego, bowiem nasiona chia słyną z wyjątkowych wartości odżywczych i własności zdrowotnych. Są bardzo sycące, przez co potrafią zaspokoić nawet największy głód. Chronią przed depresją i spadkami nastroju. Usprawniają pracę jelit i tym samym chronią przed zaparciami. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i raka prostaty. Wspomagają pracę mózgu, ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację.

Co kryje chia?

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to prawdziwa skarbnica błonnika pokarmowego i łatwo przyswajalnego białka. To także skarbnica witamin i minerałów. W chia znajdziemy witaminę C, A i E, a także niacynę, ryboflawinę i tiaminę. Znajdziemy także żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Uwaga! Chia to również skarbnica niezwykle cennych i zdrowych kwasów omega 3, które wspomagają pracę mózgu i pracę układu nerwowego. U osób starszych, kwasy omega 3 zapobiegają rozwojowi demencji i choroby Alzheimera.

Wszechstronne chia

Nasiona chia są bardzo wszechstronne i dają nam wiele możliwości. Doskonale sprawdzają się w daniach słodkich i wytrawnych. Można jeść je osobno w całości oraz jako dodatek owsianki czy musli. Można jeść z jogurtem oraz owocami. Nasiona chia możemy dodawać do koktajli i smoothie. Można też dodawać do chleba i domowych bułeczek. Prawdziwą jednak furorę nasiona chia robią w deserach. Puddingi chia są dziś chyba tak samo sławne, jak ukochana przez wszystkich czekolada.

Czekoladowy pudding chia na bazie mleka

Czekoladowy pudding chia to numer jeden fanów zdrowego i rozsądnego odżywiania się. Jest bardzo smaczny, bardzo pożywny i lekkostrawny. Skutecznie syci i tym samym chroni przed napadami wilczego głodu. I co najważniejsze – jest prosty w przygotowaniu! Aczkolwiek należy go robić jeden dzień wcześniej przed planowanym spożyciem. Do przygotowania puddingu chia możemy wykorzystać każdy rodzaj mleka. U mnie jest to albo mleko roślinne albo tradycyjne mleko łaciate. Jeśli nie jesteście weganami i nie macie uczulenia na laktozę, możecie śmiało wybrać mleko łaciate (kliknij) – najlepiej 2%, bo wtedy pudding będzie miał fajniejszy smak i konsystencję.

mleko łaciate w litrowym żółtym kartonie
źródło: www.makro.pl

Składniki na dużą miseczkę:

– 4 łyżki nasion chia

– 1 szklanka mleka (polecam mleko łaciate 2%)

– 1,5 łyżki kakao

– 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Do szklanek miseczki wsypujemy 4 łyżki chia. Zalewamy je mlekiem. Dodajemy syrop klonowy i kakao. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, pudding blendujemy, przekładamy do ulubionej miseczki i dekorujemy owocami lub orzechami. Smacznego!!!

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.