Leczo Dukana (źródło: pinterest)
Leczo Dukana (źródło: pinterest)

Dieta Dukana zrobiła w naszym kraju zawrotną karierę. Sięgali po nią osoby znane z pierwszych stron gazet, jak i zwykli śmiertelnicy. Sięgało po nią wiele moich znajomych. Ja sama jakoś nigdy się nie skusiłam. Nie lubię diet dla zasady, bowiem nie lubię czegoś, co mnie w jakikolwiek sposób ogranicza. Nie lubię zakazów i nakazów, jakie diety kładą na mnie. Jednakże bardzo lubię czerpać z niektórych dietetycznych przepisów, szczególnie z przepisów Dukana.

Nie tak dawno temu podzieliłam się z wami przepisem na smaczne kotleciki drobiowo-sojowe. Dziś uchylę wam rąbka tajemnicy na aromatyczne leczo Dukana. Danie te jest nie tylko smaczne, pożywne i sycące, ale także lekkostrawne i dietetyczne. Można zajadać się nim zarówno na obiad, jak i kolację. Można jeść samodzielnie, z ulubionym ciemnym pieczywkiem lub grzankami. Można też podawać jako dodatek do kaszy gryczanej lub szalenie zdrowej (mojej ulubionej) kaszy jaglanej. Mięsożerców uspokajam – w leczu Dukana jest miejsce nie tylko na warzywa, ale i mięso. Jednakże zamiast tradycyjnej kiełbasy czy parówek, w potrawie występuje chude mięso mielone z indyka.

Aby przyrządzić leczo według Dukana, wystarczy zaopatrzyć się w najsmaczniejsze warzywka, takie jak papryka, pomidory, czosnek, cebula, itp. Poniżej znajdziecie dokładny przepis. Już teraz powiem wam smacznego, bo jestem przekonana, że potrawa wam zasmakuje.

Leczo Dukana (źródło: pinterest)
Leczo Dukana (źródło: pinterest)

Składniki:

– papryka czerwona

– papryka zielona

– cukinia

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– pomidory w puszce

– 500g mięsa mielonego z indyka

– papryka słodka w proszku

– papryka ostra w proszku

– sól

Sposób przygotowania:

Na patelnię teflonową wykładamy mięso i lekko je podpiekamy. Nie używamy tłuszczu! Gdy mięso będzie ładnie rumiane, przekładamy je do garnka.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryki, cukinię, rozdrobniony czosnek i pieczarki. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dokładamy do nich pomidory z puszki. Przyprawiamy słodką papryką i solą. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem i całość dusimy na małym ogniu przez około pół godziny. Dodajemy ostrą papryczkę mieloną i ewentualnie ulubione zioła. Ja chętnie sięgam po zioła prowansalskie, które idealnie wzbogacają smak lecza. Zamiast ziół prowansalskich, śmiało możecie użyć bazylii lub oregano.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.