Słodkie zdrowie – daktyle

daktyle
źródło: http://ekotarg.pl

Daktyle – świeże i suszone to bardzo wdzięczna przekąska, po którą warto sięgać w każdym momencie dnia. Doskonale smakują solo, jak również z masłem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Z powodzeniem można z nich przygotować batony, które będą doskonałą alternatywą dla tych kupnych, nie do końca zdrowych, jak również koktajle, dżemy i musy do smarowania pieczywa.

Słodka pokusa

Daktyle słyną z tego, że są przyjemnie słodkie. Dzięki temu, jak nic innego zaspokajają ochotę na słodkie co nie co, a przy okazji dodają energii. Potrafią także zaspokoić każdy, nawet wilczy głód. Owoce te pochodzą z najstarszego drzewa na świecie. Są kopalnią energii, zapobiegają zaparciom i… obniżają ciśnienie tętnicze. Dodatkowo, łagodzą objawy menopauzy i zapobiegają miażdżycy. W niektórych krajach daktyle uznawane są za silny afrodyzjak!

Owoce z mocą

Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze są szczególnie cenione przez sportowców i osoby czynnie uprawiające rozmaite dyscypliny sportowe. Dzięki temu, że są skarbnicą cukrów prostych, dodają siły i energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Ponadto, doskonale uzupełniają niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Z uwagi na bogactwo cukrów prostych, daktyle są idealne dla osób mających problemy trawienne, ponieważ są łatwo przyswajane przez organizm. Znajdujący się w nich potas przyczynia się także do utrzymania zdrowia układu nerwowego i do zrównoważonego metabolizmu. Owoce daktylowca wyróżniają się dużą ilością antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom, a także naturalnych salicylanów, które łagodzą ból i stany zapalne oraz obniżają gorączkę.

Co się kryje w daktylach?

Daktyle mają wysoką wartość energetyczną. Jeden daktyl to ok. 24 kalorii. Poza tym, daktyle obfitują w witaminy: A, B1, B2, B3, które to odpowiadają za właściwą pracę mózgu, koncentrację i odporność organizmu. W daktylach znajdziemy też witaminę C – przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. I to nie wszystko. Daktyle są także świetnym źródłem fosforu, żelaza, potasu, magnezu oraz chromu. W ich składzie znajdują się także spore ilości błonnika, który cudownie wypełnia żołądek i tym samym chroni przed napadami wilczego głodu.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.