Rozmiar problemu związanego z zakwaszeniem organizmu jest ogromny i dotyka ponad 80% Europejczyków. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że mamy zakwaszony …
zdrowa żywność
Aromatyczny krem z marchwi, rabarbaru, imbiru i soczewicy
Z pewnością każdy z was (lub przynajmniej duża część) zna krem z marchwi i imbiru z dodatkiem soczystej pomarańczy. Zupa ta jest już chyba klasykiem, …
Zdrowie na talerzu – komosa ryżowa z cukinią
Osoby będące na diecie, jak również chcące zdrowo się odżywiać powinny zaprzyjaźnić się z jednym produktem – komosą ryżową, zbożem dawnych Inków, które od tysiącleci …
Bądź krzepka jak kalarepka
Kalarepa to nic innego, jak odmiana kapusty warzywnej. I mimo, że w naszym kraju na dobre gości już od XIX wieku, to jednak niewielu ludzi …
Dobre tłuszcze… czyli kwasy Omega-3
Zdrowy i sprawnie funkcjonujący organizm potrzebuje zdrowego serca. Z kolei zdrowe serce potrzebuje kwasów tłuszczowych Omega-3… Z pewnością nie raz słyszeliście o kwasach Omega-3. W …
Zmieniamy nawyki żywieniowe – stawiamy na dietę bez soli
Niewielka ilość soli (do 5g dziennie) jest wskazana, a nawet niezbędna. Spożywanie jej z umiarem na pewno nam nie zaszkodzi. Negatywny wpływ na nasze zdrowie …
Zdrowe i smaczne: smoothie z mango i truskawek
Koktajle typu smoothie przeżywają obecnie szczyt popularności. Chętnie sięgają po nie gwiazdy, które do zdrowego odżywiania się przykładają dużą wagę. Chętnie sięgamy i my. Smoothie …
Pomelo – cenne dla zdrowia i urody
Z pewnością nie raz mieliście okazję natknąć się na owoc, który wyglądem przypomina nieco wyrośniętą pomarańcz lub grejpfrut. To pomelo – największy owoc z rodziny …
Kosmetyczne właściwości granatu
Owoc granatu jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy. Można podawać go na sto różnych sposobów i czerpać wiele korzyści z jego spożywania. …
Samo zdrowie, czyli nasiona CHIA
Z nasionami CHIA zetknęłam się stosunkowo niedawno, przeglądając jeden z blogów o zdrowej żywności. Już sama ich nazwa zaintrygowała mnie na tyle, by zaczerpnąć nieco …