Macie ochotę na sałatkę? A co powiecie na zdrowe „co nie co” z owocem granatu w roli głównej? Będzie lekko i przyjemnie, a na pewno będzie bardzo smacznie. Na ciepłe dni takie sałatki są strzałem w dziesiątkę. Stanowią idealną alternatywę dla gorących posiłków, na które nie zawsze mamy ochotę w letnie popołudnia lub wieczory. Aby sałatka była jeszcze bardziej pożywna, dodamy do niej soczewicę – świetnie źródło łatwo przyswajalnego białka, a także ważnego dla serca potasu oraz niezbędnego kobietom w ciąży kwasu foliowego. Do dzieła!
Składniki:
– 200g czerwonej soczewicy
– 1 granat
– 1 bakłażan
– 150g jogurtu greckiego
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– pół łyżki zmielonego kuminu
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana myjemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Następnie grillujemy do miękkości. Gdy będzie już gotowy, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, a później rwiemy na długie paski. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy soczewicę i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Gdy będzie ugotowana, odsączamy z wody, łączymy z łyżką oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jogurt grecki mieszamy z kuminem, sokiem z cytryny, łyżką oliwy, solą i pieprzem. Na talerze wykładamy soczewicę i bakłażana. Całość posypujemy ziarnami granatu i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego!!!
Ps. Dla wzbogacenia i urozmaicenia smaku, można dodatkowo dodać rodzynki – oczywiście jak ktoś lubi 🙂