Osoby z nadwrażliwością na gluten, muszą bardzo uważać na to, co ląduje na ich talerzach. Muszą starannie dobierać produkty do przygotowywania poszczególnych dań. Muszą unikać większości mąk – z mąką pszenną, żytnią, razową i orkiszową na czele. Co zatem mogą jeść? Na pewno mąkę jaglaną i dania przyrządzone na jej bazie.
W dzisiejszym poście proponuję Wam przepis na rewelacyjny omlet bezglutenowy. Taki omlet robi się bardzo szybko, a smakuje tak, że na jednej porcji zazwyczaj się nie kończy. Aby przygotować zdrowy i smaczny omlet, wystarczy posiadać mąkę jaglaną, jajka, szpinak i czosnek. Danie jest bardzo sycące, dlatego też z powodzeniem można serwować je na obiad lub wczesną kolację. Jestem pewna, że Wam zasmakuje 🙂
Składniki (2 duże porcje)
– 4 jajka
– 10 łyżek mąki jaglanej
– 2 łyżki oleju (u mnie olej z pestek winogron)
– 3 garście świeżego szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– sól/pieprz/zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masełka i podsmażamy na nim szpinak z czosnkiem.
Jajka, mąkę i olej dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy. Dodajemy szpinak. Znowu mieszamy.
Gotową masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (może być ta sama, na której smażyliśmy szpinak). Podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu ładnie się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać, wówczas przy pomocy łopatki przewracamy omlet na drugą stronę i znów chwilkę podsmażamy.
Gotowy omlet kroimy w trójkąty i wykładamy na talerze. Serwujemy jako samodzielne danie lub podajemy w towarzystwie bukietu surówek.