Nie jest tajemnicą, że sekretem zdrowia, dobrej kondycji, urody i smukłej sylwetki są naturalne soki owocowe i warzywne. Dzięki tym, które osobiście przygotujecie we własnej kuchni, pokonacie również męczące was choroby i inne dolegliwości. Co więcej, wyciskając osobiście sok, będziecie mieć pewność, że jest on porządną dawką zdrowia, a nie cukru i konserwantów, jak ma to miejsce w przypadku soków kupnych, w kartonach.
Source: diet.allwomenstalk.com via BELLA on Pinterest
Soki do zadań specjalnych
– Gdy czujecie się przemęczeni, pozbawieni energii i chęci do działania, macie problemy z koncentracją i snem, a także jesteście podatni na przeziębienia, sięgnijcie po sok z marchwi, pomarańczy, kiwi, dyni, buraków, selera, pietruszki lub rzodkiewki.
– Chorując na grypę, warto pić sok z marchwi i jabłek, malin, czerwonych porzeczek, cytryny, sałaty i chrzanu, a także brokuł i rzeżuchy
– Gdy cierpicie na reumatyzm i zwyrodnienia stawów, pijcie na zdrowie sok z selera, jabłek, pietruszki, ogórka, kapusty, marchwi, brukselki lub rzodkiewki.
– Na skurcze mięśniowe poleca się picie soku z dynia, kapusty, marchwi, szpinaku, buraków, brokułów lub brukselki
– Kobiety w okresie menopauzy powinny sięgać po sok z kapusty, ogórka, pietruszki, marchwi, dynia, selera, rzeżuchy lub nagietka lekarskiego
– Na opuchnięte nogi pomoże sok z selera, cykorii, dynia i brokułów
– Zbyt wysoki poziom cholesterolu obniży świeżo wyciskany sok z pomarańczy, jabłek, mniszka, cytryny, cykorii, marchwi i selera
– Na miażdżycę niezastąpiony będzie sok z pietruszki, jabłek, cebuli, dynia, marchwi, czerwonego buraka lub brukselki i brokułów.
– Na smukłą linię warto pić naturalne soki z ananasa, jabłek lub śliwek
Aby przygotować zdrowe soki, należy poszczególne składniki wrzucić do sokowirówki lub wyciskarki, ewentualnie rozdrobnić je przy pomocy blendera. Pamiętajcie, by pić je od razu po przygotowaniu lub trzymać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.