Zdrowa dieta to dieta zbilansowana, składająca się z białek, tłuszczów i węglowodanów. I tylko taka dieta jest w stanie zapewnić nam dobre zdrowie i jeszcze lepsze samopoczucie. Ale uwaga! Tłuszcze – tłuszczom nierówne i węglowodany – węglowodanom nierówne. Jeśli chodzi o tłuszcze to numerem jeden powinny być nienasycone kwasy tłuszczowe, obfitujące w omega 3 i omega 6. Znajdziemy je m.in. w rybach (łosoś, makrela) i oliwie z oliwek. Co do węglowodanów, to sprawa jest bardzo prosta. Naszemu organizmowi służą tylko i wyłącznie węglowodany złożone, jak ciemne razowe pieczywo, ciemne makarony, kasze, ciemny ryż. Unikać musimy węglowodanów prostych (białe mąki, produkty z białej mąki, ciasta, ciasteczka), które wręcz uwielbiają odkładać się w postaci tłuszczyku. A co z białkiem? Najlepsze je to w postaci chudego mięsa (indyka, kurczaka). Dla mnie osobiście numerem jeden jest filet z piersi kurczaka. I to właśnie filetem zajmiemy się w dzisiejszym poście 🙂
Filet z piersi kurczaka to jedno z najdelikatniejszych mięs, które przy okazji jest bardzo uniwersalne i wszechstronne. Doskonale smakuje podawany jako główny składnik tradycyjnego obiadu, pożywnych sałatek oraz wielu orientalnych potraw, w których smak kurczaka urozmaicają przyprawy curry czy sos sojowy. Filet z kurczaka to doskonała propozycja dla wszystkich osób będących na diecie i dbających o smukłe kształty. To także najlepsza propozycja dla dzieci i osób z delikatnym przewodem pokarmowym.
Poniżej znajdziecie dość prosty w przygotowaniu przepis na rewelacyjne danie z filetem z kurczaka w roli głównej. Żeby nie było zbyt nudno, kurczaka połączyłam z pomidorami i mozzarellą. Mam nadzieję, że potrawa przypadnie Wam do gustu.
Potrzebujemy:
– filet z kurczaka
– ok. 80g szynki parmeńskiej
– 1 puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych)
– 1 kulka mozzarelli
– suszona bazylia i oregano
– sól, pieprz
– ostra papryka w proszku
– oliwa z oliwek
– masło
Sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka myjemy, delikatnie osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paseczki. Każdą część smarujemy oliwą z oliwek, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i suszonym oregano. Zawijamy w szynkę parmeńską. Na patelni rozgrzewamy masełko i smażymy na nim nasze filety. Stopniowo dodajemy pomidory. Całość zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok. 6 minut. W międzyczasie przewracamy filety na drugą stronę. Po około 6 minutach dodajemy kawałki mozzarelli. Znów gotujemy – tym razem 2-3 minuty, aż ser ładnie się rozpuści. Danie posypujemy bazylią. Smacznego!!!