Zdrowy, nietuczący i nieziemsko smaczny deser? To możliwe! Wystarczy, że przygotujemy go z nasion chia. O chia pisałam Wam jakiś czas temu. Jeśli jeszcze nie zdążyliście zapoznać się z maleńkimi nasionkami, polecam jak najszybciej nadrobić zaległości. Nasiona chia, mimo iż bardzo niepozorne, są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Obfitują w błonnik pokarmowy, łatwo przyswajalne białko oraz cenne kwasy Omega 3 i Omega 6. Nasiona chia są też szalenie wszechstronne. Doskonale wręcz sprawdzają się w deserach. Fani zdrowego odżywiania znają puddingi chia i chętnie się nimi zajadają. Ja też zaliczam się do grona fanów chia.
Czekoladowy pudding chia to mój numer jeden. Jeśli mam ochotę na słodkie, zawsze po niego sięgam. Co prawda taki pudding należy przygotować dzień wcześniej, ale warto zadać sobie odrobinę trudu. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na czekoladowy pudding chia. Aby było zdrowo i wartościowo, smak czekolady zapewnimy sobie dzięki kakao. Gotowy pudding będziecie mogli podać z orzechami lub ulubionymi owocami. Osobiście polecam banana, granat lub borówki.
Składniki na dużą miseczkę:
– 4 łyżki nasion chia
– 1 szklanka mleka
– 1,5 łyżki kakao
– 1 łyżka syropu klonowego
Do dekoracji:
– dowolne owoce
Przygotowanie:
Do szklanek miseczki wsypujemy 4 łyżki chia. Zalewamy je mlekiem. Dodajemy syrop klonowy i kakao. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, pudding blendujemy, przekładamy do ulubionej miseczki i dekorujemy owocami. Smacznego!!!