Gluten to białko, które najczęściej kojarzy się z pszenicą. A tak naprawdę obecne jest także w innych zbożach, jak jęczmień, owies i żyto. Gluten znajdziemy również w wędlinach, mięsie mielonym, parówkach, pasztetach, nadziewanej czekoladzie, jogurtach, serkach i deserach. Może być także obecny w niektórych lekach! W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją glutenu.
Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie toleruje glutenu. Czujemy się gorzej i widzimy zmiany w wyglądzie naszej skóry, ale nie podejrzewamy, że winowajcą tych wszystkich dolegliwości jest właśnie gluten. Poniżej znajdziecie najczęściej występujące objawy nietolerancji glutenu. Jeśli posiadacie chociaż niektóre z nich, koniecznie wykonajcie testy laboratoryjne.
Objawy nietolerancji glutenu:
- Częste wzdęcia i dyskomfort ze strony brzucha
- Zaparcia lub wręcz przeciwnie – biegunki
- Ciągłe zmęczenie, uczucie osłabienia, niemoc
- Zawroty głowy
- Często nawracające migreny
- Zaburzenia hormonalne
- Stany zapalne stawów kolan, bioder lub palców
- Stany zapalne skóry (łuszczyca, wysypka)
- Huśtawki nastroju, depresja, rozdrażnienie
- Choroby autoimmunologiczne: łuszczyca, toczeń rumieniowaty, choroba Hashimoto, stwardnienie rozsiane