Zdrowie na śniadanie – jogurt probiotyczny

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Jogurty są częstym wyborem śniadaniowym. Coraz więcej osób zastępuje jogurtem tradycyjną kanapkę. I bardzo dobrze! Ważne tylko, aby z bogatej gamy jogurtów, wybierać wyłącznie te naturalne. Wszystkie inne, a więc owocowe, z dodatkiem płatków czy innych przysmaków nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Owocowe jogurty to zazwyczaj cukier i nic poza tym. Lepiej jest więc sięgnąć po jogurt naturalny i dodać do niego ulubione dodatki: owoce, płatki owsiane, pestki słonecznika czy dyni. W ostatnim czasie prawdziwą furorę robią jogurty probiotyczne. Czy faktycznie warto po nie sięgać? I czym takie jogurty różnią się od tradycyjnych? Specjalnie dla Was przyjrzałam się z bliska temu „wynalazkowi”

Czym jogurt probiotyczny różni się od tradycyjnego?

Prawda jest taka, że smakiem i konsystencją jogurty probiotyczne nie różnią się od zwykłych jogurtów naturalnych. Może niektóre jogurty probiotyczne mają rzadszą konsystencję, ale to też zależy od producenta. Różnica między jednym, a drugim jogurtem polega głównie na składzie. Jogurty probiotyczne zawierają dodatkowe bakterie, które bardzo korzystnie działają na organizm człowieka. Do najpowszechniej występujących szczepów probiotycznych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Probiotyki pełnią wiele funkcji, wpływających na ogólne polepszenie stanu zdrowia człowieka.

Dla kogo jogurty probiotyczne?

Po jogurty probiotyczne powinny sięgać przede wszystkim osoby z nietolerancją laktozy, bo probiotyki łagodzą nieprzyjemne dolegliwości związane z tymże schorzeniem. Jogurty probiotyczne zapobiegają również powstawaniu nowotworów jelita grubego. Mało kto wie, że są bezpośrednim producentem witaminy B i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Po jogurty probiotyczne powinny sięgać osoby, które mają problemy z przemianą materii. Cenne probiotyki nie tylko polepszają, ale także podkręcają metabolizm. Pomagają też w zwalczaniu wrzodów żołądka. Wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości w jelitach, co z kolei przekłada się na zahamowanie rozwoju niekorzystnej mikroflory. Bardzo ważne jest także to, że stymulują układ immunologiczny. Powinny być więc podawane dorosłym i dzieciom, które w sezonie jesienno-zimowym mają skłonność do większego łapania infekcji.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.