Zakochaj się w jarmużu!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Jarmuż to największy hit ostatnich czasów. Dzięki statusowi gwiazdy, raz na jakiś czas gości w telewizjach śniadaniowych. Ten rozczochrany zielony skarb warto pokochać miłością wierną i namiętną. Dlaczego? Poniżej znajdziecie kilka powodów.

Po pierwsze – witamina C i witamina A

Nie wiem czy wiecie, że jarmuż jest jednym z lepszych źródeł witaminy C. Już 100g tej zieleniny potrafi dostarczyć naszemu organizmowi aż 99% dziennej dawki witaminy C. Porcja jarmużu aż dwukrotnie pokrywa także dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który zapobiega chorobom nowotworowym, opóźnia procesy starzenia się organizmu i wzmacnia układ odpornościowy. Z kolei witamina A to tzw. przyjaciółka oczu i urody – pozytywnie wpływa na sprawność widzenia, przeciwdziała chorobom oczu, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Po drugie – błonnik

Jedna filiżanka jarmużu to tylko 36 kalorii, a jednocześnie aż 4 gramy błonnika i 0 gramów tłuszczu. Oznacza to, że można właściwie bezkarnie zwiększać jego porcje na talerzu, bez obawy o dodatkowe kalorie i kilogramy. Duża zawartość błonnika oznacza, że jarmuż na długo daje uczucie sytości bez ochoty na podjadanie, a po drugie zwiększa przemianę materii i przeciwdziała zaparciom. Pozwala również unormować poziom cukru we krwi.

Po trzecie – żelazo

Jarmuż to jedno z tych warzyw, które zawierają duże ilości żelaza – mikroelementu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jak wiadomo, niedobory żelaza powodują dość poważną dolegliwość, jaką jest anemia. Ta z kolei odpowiedzialna jest za powstanie wielu poważnych chorób, w tym nowotworu krwi. Jarmuż zawiera więcej żelaza, niż wołowina, która przez wielu uznawana jest za doskonałe źródło tegoż pierwiastka. Właśnie ze względu na tę właściwość, czasem można spotkać się z określeniem, że jarmuż jest „nową wołowiną”.

Po czwarte – witamina K i wapń

Jarmuż dostarcza witaminy K w dawce przekraczającej jej dzienne zapotrzebowanie. A to bardzo ważne, bo dieta bogata w tę witaminę pomaga chronić się przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Jarmuż ma też dużo wapnia. Co ciekawe – zawiera go nawet więcej niż mleko krowie. A wapń jest niezbędny dla właściwej budowy kości i zębów oraz przeciwdziała osteoporozie.

Po piąte – znikoma kaloryczność

Jarmuż to odmiana kapusty warzywnej. Jest niskokaloryczny, pożywny, nie zawiera tłuszczu i w 80 proc. składa się z wody. Jarmuż to wspaniałe warzywo odchudzające, więc warto włączyć go do diety. Tak naprawdę jarmużem można zajadać się na okrągło. Warzywo świetnie smakuje w postaci surowej, jako składnik koktajli oraz w postaci chipsów – pieczony w piekarniku.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.