Z pewnością nie raz mieliście okazję natknąć się na owoc, który wyglądem przypomina nieco wyrośniętą pomarańcz lub grejpfrut. To pomelo – największy owoc z rodziny cytrusów. W porównaniu do popularnych grejpfrutów jest mniej gorzki i mniej kwaśny. W porównaniu z pomarańczami jest mniej aromatyczny i soczysty. Owoc ten można jest na surowo, solo lub w połączeniu z innymi owocami. Można przygotowywać z niego wyśmienite marmolady, dżemy i soki. Smakuje zawsze i wszędzie. Stanowi doskonałą przekąskę między posiłkami, jak również ciekawy składnik wielu dań.
W postaci surowej, pomelo można przechowywać nawet do 4 miesięcy. Dzięki temu, że jest mało wymagający, można trzymać go zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach. Kupując pomelo warto wybierać te, które jest cięższe. Pamiętajcie, że im cięższy owoc, tym będzie bardziej soczysty i świeży.
Ale nie o smaku pomelo chciałam wam pisać, a o jego cennych właściwościach. Mało kto wie, że owoc jest swoistą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim nie tylko witaminę C, ale także witaminę B1 i B12. W pomelo znajdziemy również potas, błonnik, wapń, żelazo i beta karoten. Panie z pewnością ucieszy fakt, że ten niezwykle smaczny i wszechstronny owoc jest mało kaloryczny. W 100 gramach kryje się zaledwie 37 kalorii.
Pomelo oprócz tego, że doskonale smakuje, wpływa także pozytywnie na nasze zdrowie. Przede wszystkim, dzięki zawartości witaminy C, wzmacnia odporność i jest pomocne w walce z przeziębieniem. Zwalcza gorączkę i ból gardła. Poza tym, wspomaga procesy trawienne, hamuje rozwój miażdżycy i pomaga utrzymać elastyczność tętnic. Wspomaga terapię cukrzycy i chorób serca, a także jest przydatne w zmniejszaniu stężenia złego cholesterolu we krwi.
Dużą zaletą tegoż owocu jest także to, że opóźnia procesy starzenia i pomaga w oczyszczaniu czerwonych krwinek. Wciąż za mało? Rozprawiając o pomelo, nie można nie wspomnieć, że owoc ten jest niezwykle skuteczny w walce ze zmęczeniem i bezsennością. Dodaje wigoru i energii. Działa również antydepresyjnie. Pozytywny wpływ ma także na nasze mięśnie i stawy. Obecność w pomelo potasu powoduje rzadsze skurcze mięśni, a z czasem nawet ich zupełny zanik.
Kto powinien sięgać po ten bądź, co bądź oryginalny owoc? Oczywiście wszyscy, którzy tylko mają na to ochotę. Dietetycy szczególnie polecają pomelo osobom cierpiącym na zgagę, chorobę wrzodową i refluks, a także osobom będącym na diecie i chcącym zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają zmniejszyć ilość cukru, która dostaje się do krwi po posiłku. Co więcej, obecność błonnika w miąższu, skórce i błonach międzykomórkowych szybko wypełnia żołądek i zwiększa uczucie sytości.