Każdy z nas zna miód. Większość osób gości go w kuchni każdego dnia, używając jako zamiennik białego cukru. Miód genialnie uzupełnia smak wypieków – ciast i ciasteczek. Można dodawać go do mleka, kawy i herbaty. Można przygotowywać z nim zdrowe i pożywne koktajle mleczne. Miód w przeciwieństwie do różnej maści słodzików jest produktem naturalnym, ponadto pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, stymuluje produkcję białych krwinek. Poza tym, działa stymulująco na odporność, uzupełnia zapasy glikogenu w mięśniach oraz odżywia mózg. Dlaczego jeszcze warto jeść miód? Oto kilka znaczących powodów.
- Miód jest pożywny
Miód to jeden z najbardziej pożywnych produktów spożywczych. W 80% składa się z cukrów prostych – fruktozy i glukozy. W swoim składzie zawiera także bogaty zestaw witamin, m.in. C i B, oraz makro i mikroelementów (potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk, kwas pantotenowy i miedź).
- Obniża ciśnienie krwi
Dzięki zawartości acetylocholiny, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych, miód skutecznie obniża ciśnienie krwi. Dlatego też jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym.
- Zwiększa elastyczność
Miód zwiększa elastyczność mięśnia sercowego, hamuje procesy miażdżycowe oraz poprawia ukrwienie naczyń wieńcowych.
- Chroni wątrobę
Miód działa ochronnie na wątrobę, a poza dzięki działającej osłonowo cholinie, aktywuje wydzielanie żółci.
- Łagodzi kaszel
Miód jest szczególnie polecany w przeziębieniu, któremu towarzyszy kaszel, gdyż łagodzi dokuczliwe odruchy kaszlu i ułatwia naturalne oddychanie. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że miód (zwłaszcza gryczany) ma lepsze wyniki w poskramianiu kaszlu niż leki przeciwkaszlowe. Inne badanie pokazało, że zjedzenie dwóch łyżeczek miodu na pół godziny przed snem powoduje, że kaszel jest słabszy i mniej męczący, dzięki czemu sen jest mniej zakłócony.
- Łagodzi alergie
Miód ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Zawiera śladowe ilości pyłków kwiatowych, a według niektórych ekspertów ekspozycja na bardzo małe ilości alergenów działa jak odczulająca szczepionka.
- Leczy rany i oparzenia
Miód skutecznie leczy oparzenia i tym samym jest dobrą alternatywą dla drogich i nie zawsze zdrowych antybiotyków, które mogą wywołać wiele skutków ubocznych. Plastry miodu stosowane jako okłady, skutecznie leczą owrzodzenia stóp u pacjentów chorych na cukrzycę. Poza tym, miód łagodzi stany zapalne i likwiduje szczepy bakterii z trudno gojących się ran.
- Poprawia pamięć
Niektórzy naukowcy twierdzą, że miód ma pozytywny wpływ na pamięć. Zjadany regularnie, poprawia procesy myślowe, ułatwia zapamiętywanie i poprawia koncentrację. Być może jest to jedynie efekt placebo lub tylko pobudzający wpływ zawartego w miodzie cukru. Pewne jest, że miód ma sporo chroniących mózg przeciwutleniaczy oraz że ułatwia przyswajanie wapnia, niezbędnego w procesie myślenia i podejmowania decyzji.
- Ułatwia zasypianie
Dzięki zawartości tryptofanu, który to jest niezbędny do wytworzenia melatoniny, miód wpływa na jakość snu i ułatwia zasypianie.