Kasza jaglana coraz śmielej wraca do łask, choć i tak nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma dość oryginalny smak i jest wszechstronna. Genialnie komponuje się z daniami słodkimi i słonymi. Świetnie sprawdza się jako składnik sałatek i przystawek. Kasza jaglana ma mało skrobi, za to bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. W swoim składzie zawiera witaminy z grupy B, miedź i żelazo. Dużą zaletą kaszy jaglanej jest jej lekkostrawność i brak glutenu. Na uwagę zasługują właściwości antywirusowe jaglanki.
Mało kto wie, że kasza jaglana jako nieliczna z dostępnych na rynku produktów spożywczych zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Krzem pełni również istotną rolę w mineralizacji kości – zapobiega ich odwapnianiu. Wspomaga też przemianę materii, co jest niezwykle ważne w procesie odchudzania.
I to nie wszystko. Tradycyjna kasza jaglana zawiera lecytynę, która to z kolei korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Tak jak wcześniej wam wspomniałam, kasza jaglana jest szalenie wszechstronna i można przyrządzać ją na kilka różnych sposobów. Dziś podzielę się z wami przepisem na lekkostrawne i małokaloryczne kotlety z jaglanki i cukinii. Robi się je w dość szybki sposób. Kotlety te stanowią wdzięczny temat na letni obiad lub kolację. Można serwować je z ulubioną surówką lub sosem. Smacznego!!!
Składniki:
– ½ szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
– 1 czerwona cebula
– 1 duża cukinia (ewentualnie 2 małe)
– 1 jajko
– 2 ząbki czosnku
– świeża bazylia, tymianek, Oregano
– sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do sitka, delikatnie solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy przez około 10-15 minut w 1 szklance osolonej wody. Chodzi o to, aby kasza wchłonęła całą wodę. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i szklimy. Dodajemy czosnek i całość jeszcze chwilę podsmażamy. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski i czekamy aż wystygnie. Gdy kasza będzie już chłodna dodajemy do niej cebulę z czosnkiem, cukinię i drobno posiekane zioła. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Z gotowej mieszanki, przy pomocy mokrych dłoni formujemy kotleciki. Gotowe wkładamy do nagranego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, aż kotlety ładnie nam się zarumienią.