Lekarze od dawien dawna biją na alarm, abyśmy ograniczali do minimum codzienne spożywanie soli. Ja od jakiegoś czasu również staram się wam o tym przypominać. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dziennie nie powinno się spożywać więcej niż 5-6 gramów soli. Spożywanie większej ilości może bowiem doprowadzić do wielu poważnych chorób, m.in. udaru mózgu, osteoporozy, raka żołądka, otyłości i nadciśnienia tętniczego, które to z kolei jest odpowiedzialne za choroby serca i układu krążenia. Warto w tym miejscu podkreślić, że najbardziej niebezpieczne jest spożywanie soli przez osoby dorosłe, gdyż ciśnienie tętnicze wzrasta wraz z wiekiem. Zredukowanie soli w posiłkach o około 30% zmniejsza ryzyko wystąpienia wyżej wymienionych chorób nawet o 25%. Zmniejsza też ryzyko śmierci z powodu zawału serca o około 20%.
I mimo, że ograniczenie spożycia soli wydaje się być dość trudne, to jednak jest możliwe! Uwierzcie mi, że można przyzwyczaić się do mniej słonych potraw. Co więcej, potrawy przyprawiane ziołami smakują o wiele lepiej, niż te przyprawiane solą. W jaki sposób ograniczyć sól w codziennej diecie? Porady dietetyka w tej kwestii są następujące:
– sól kuchenną warto zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami. Są one bardzo aromatyczne i genialnie podkreślają smak potraw
– kupne wędliny (zwłaszcza te w opakowaniach) warto zastąpić pieczonym lub gotowanym mięsem (najlepiej własnoręcznie przygotowanym lub pochodzącym z zaufanego źródła)
– gotowe soki warzywne (tak tak w nich też jest ogromna ilość soli) najlepiej zastąpić świeżo wyciskanymi i przyrządzanymi we własnym domu
– gotowe produkty garmażeryjne należy zastąpić świeżymi, przyrządzanymi osobiście w domu
– słone przekąski (solone orzeszki, krakersy, paluszki, chipsy) należy zastąpić świeżymi owocami lub orzechami typu nerkowce, włoskie, itp.
– serki wiejskie (w nich również jest dużo soli) warto zastąpić naturalnymi twarogami i jogurtami
– białe pieczywo należy zastąpić razowym
– zamiast produktów z puszki warto wybierać te świeże
– konserwy, marynaty, produkty wędzone należy zastąpić żywnością świeżą
– warto ograniczyć kiszonki i jeść je w umiarkowanej ilości
Ponadto:
– zawsze czytajcie etykiety (zawartość sodu w produktach jest zazwyczaj umieszczona po ilości tłuszczu i cholesterolu)
– wybierajcie produkty o jak najmniejszej ilości soli
– unikajcie produktów mrożonych i z proszku
– usuńcie solniczkę ze stołu lub z zasięgu wzroku
Te i inne wskazówki znajdziecie również na stronie www.wyrzucsolniczke.pl – porady dietetyka.