Końcówka maja to nie lada gratka dla wszystkich miłośników truskawek. To właśnie wtedy słodkie owoce zaczynają pojawiać się na pobliskich bazarkach. Truskawki mają wielu fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Lubimy się nimi zajadać na surowo. Uwielbiamy przygotowywać z nimi rozmaite smakołyki: ciasta, ciasteczka, koktajle. O tym, że truskawki są bardzo zdrowe wie chyba każdy. Dziś podpowiem Wam, dlaczego dokładnie warto je jeść, bo nie tylko dla samego zdrowia…
Na odchudzanie
Truskawki są małokaloryczne. 100 gramów tych owoców to zaledwie 30 kalorii. Można więc jeść je bez najmniejszych wyrzutów sumienia! Liczne badania wykazały również, że truskawki przyczyniają się do utraty zbędnych kilogramów. Dzięki temu, że zawierają pektyny – stymulują pracę jelit i znacznie przyspieszają trawienie. Co ciekawe – posiadają też zdolność spowalniania wchłaniania tłuszczu.
Ale uwaga! Truskawki nie będą tuczyć i będą odchudzać tylko wtedy, jeśli nie dodamy do nich kalorycznych dodatków w postaci bitej śmietany, dużej ilości cukru czy innych bomb kalorycznych.
Dla urody
Truskawki to jedne z tych owoców, które pomagają nam zadbać o urodę. I to dosłownie. Kosmetyki przygotowane na bazie tychże owoców działają prawdziwe cuda. Dzięki temu, że truskawki działają bakteriobójczo, doskonale nadają się do pielęgnacji skóry tłustej i przetłuszczającej się, a także zniszczonej i wymagającej intensywnego odżywiania.
Dla serca
Truskawki niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Na pewno warto wspomnieć o tym, że obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – dbają o zdrowie naszego serca. Pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
Ze względu na niski indeks glikemiczny, truskawki mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.