O tym, że Małgorzata Kożuchowska przeszła na dietę w momencie, kiedy dowiedziała się, że jest w ciąży, pisały chyba wszystkie gazety. Większość zastanawiała się, jak to możliwe, aby aktorka spodziewająca się swojego pierwszego dziecka, nagle zapragnęła schudnąć? Bynajmniej… nie chodziło tu o gubienie zbędnych kilogramów, a o zapewnienie sobie i maleństwu wszystkiego, co najlepsze. Dieta orkiszowa to dieta zalecana nie tylko osobom chcącym schudnąć, ale także przyszłym mamom. W optymalny bowiem sposób zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na wysokowartościowe białko, węglowodany i wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy. Dieta orkiszowa dzięki dużej zawartości orkiszu wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy, reguluje poziom cukru we krwi, a także wspiera trawienie i zwiększa odporność.
Dieta świętej
Mało kto wie, że dieta orkiszowa została wymyślona i opracowana przez świętą Hildegardę z Bingen. Kobieta bardzo uważnie obserwowała naturę i jej wpływ na ludzki organizm. To właśnie na podstawie tych obserwacji stworzyła listę produktów, które mają szczególny wpływ na zdrowie człowieka. Na liście znalazł się nie tylko orkisz, który święta uznała za produkt znakomicie odżywiający, wzmacniający i ogrzewający, ale także kasztany jadalne i koper włoski. W diecie świętej Hildegardy nie tylko same produkty mają znaczenie. Bardzo ważny jest też sposób odżywiania – zdrowy i zbilansowany. Wbrew pozorom dieta orkiszowa nie jest monotonna. Z orkiszu można przygotować rozmaite potrawy: zupy, sałatki, ciasta, kotlety, placki, itp. Orkisz można serwować zarówno na ostro, słono, jak i słodko. Z dodatkiem miodu i orzechów smakuje wyśmienicie!
Zasady diety orkiszowej
Jak sama nazwa wskazuje, podstawą diety jest orkisz. Cenne zboże powinno znaleźć się w każdym głównym posiłku. Powinno być obecne podczas śniadania, obiadu i kolacji. Na rynku dostępne jest nie tylko pieczywo orkiszowe, ale także orkiszowe kasze, makarony, musli, otręby, płatki, itd. Nuda więc nam nie grozi. Monotonia również. Poza orkiszem, w naszym menu powinny znaleźć się takie produkty, jak:
– kasztany jadalne
– warzywa (koper włoski, seler, w ograniczonych ilościach – ziemniaki, pomidory, ogórki, papryka)
– owoce (jabłka, czereśnie, wiśnie, jeżyny, porzeczki, daktyle, maliny, owoce cytrusowe)
– zioła i przyprawy (cynamon, cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kmin rzymski, kolendra, koperek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, melisa, mięta, pieprz, pokrzywa, ocet winny)
– napoje (ziołowe herbatki, kawa orkiszowa, piwo orkiszowe, wino wytrawne, woda źródlana)
– soki owocowe i warzywne (obowiązkowo z dodatkiem kawałka suchego chleba lub herbaty z kopru włoskiego)
Na zakazanej liście znajdują się m.in. truskawki, śliwki, por i brzoskwinie, co oznacza, że będąc nie diecie orkiszowej nie wolno ich spożywać. Niewskazane są także: kiełbasy, wieprzowina, majonez i produkty konserwowe.
Uzupełnieniem diety orkiszowej jest mleko i przetwory mleczne. Warto jednak pamiętać, że produkty te są tylko uzupełnieniem, a więc należy je spożywać rzadziej i w ograniczonych ilościach.