Mimo, że sezon letni powoli zmierza ku końcowi, to jednak ja wciąż korzystam z wakacyjnych dobrodziejstw (zwłaszcza tych owocowych) i piekę ciasta jak szalona. Moim ostatnim powodem do dumy jest lekkie ciasto z morelami. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że te drobne owoce smakują wybornie i są bardzo pożywne. Morelki poza słodkim smakiem, któremu ciężko się oprzeć słyną też z tego, że pozwalają dłużej zachować młodość i gwarantują piękny wygląd skóry.
Ciasto z morelami, które dziś wam zaproponuję jest niezwykle lekkie i puszyste. Takie ciasto robiła kiedyś moja babcia, potem moja mama. Teraz przyszedł czas na mnie. Przepis na ciasto jest bajecznie prosty i dość szybki w realizacji. Najważniejsze w tym wszystkim jest chyba to, że ciasto nie może się nie udać. Zawsze wychodzi! Nie ma więc co się bać, że coś pójdzie nie tak, bo jest to niemożliwe.
W te wakacje ciasto z morelkami robiłam wielokrotnie. Rodzinka zajadała się nim, aż miło było patrzeć. Ja sama zajadałam się nim, aż ślinka ciekła…
Oczywiście poza morelami, do ciasta możecie dodać także inne owoce. Mogą być to zarówno świeże owoce, jak i te mrożone. Jeśli więc ciasto wam posmakuje, będziecie mogli raczyć się nim również zimą, korzystając z owoców z zamrażalki.
Składniki na ciasto:
– 6 jajek
– 150ml oleju
– 2 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżka kakao
– 600g morelek (lub innych owoców)
Sposób wykonania:
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Jeśli do białek dodacie szczyptę soli, białka szybciej i sprawniej się ubiją. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier i później jeszcze trochę całość ubijamy. Następnie cały czas ubijając dodajemy żółtka i wlewamy olej.
Mąkę przesiewamy przez drobne sitko (dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze) i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie białą mieszankę łączymy delikatnie z ciastem.
Na koniec ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zawsze używam foremki o wymiarach 30x20cm, ale możecie użyć też formy okrągłej. Na samym wierzchu układamy morele. Aby owoce nie zapadły się w cieście, dobrze jest wcześniej oprószyć je mąką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez czas 45-60 minut, aż do uzyskania tzw. suchego patyczka. Jeśli po wskazanym czasie ciasto nie będzie jeszcze gotowe, należy je dopiec przez kolejne 5-10 minut. Gdy ciasto nico ostygnie, wyjmujemy je z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!