Rolada szpinakowo-łososiowa to moje najnowsze odkrycie, a jednocześnie największy hit kulinarny. Sama się sobie dziwię, że nigdy wcześniej jej nie jadłam. A jednak, nigdy wcześniej nie natrafiłam na przepis na to cudo. Rolada jest wyśmienita! Dzięki wspaniałym połączeniom kolorystycznym cieszy oko, a za sprawą starannie dobranych smaków zaspokaja nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Doskonale sprawdza się przy okazji różnego rodzaju imprez i spotkań towarzyskich. Co ciekawe, jako pierwsza znika ze stołu. Co by nie mówić o tej roladzie, zachwyca każdego, kto tylko jej spróbuje. Jeśli więc chcecie zabłysnąć, na przykład podczas zbliżających się świąt, przyrządźcie roladę szpinakowo-łososiową. Sukces gwarantowany!
Za co najbardziej lubię tę zielono-pomarańczową roladę? Na pewno za łatwość i szybkość wykonania. Należę do tego grona osób, które lubią raczyć się smakołykami, ale nie lubią spędzać zbyt wielu godzin „przy garnkach”. Roladę szpinakową przygotujecie w oka mgnieniu. Składniki do jej przygotowania są dostępne na wyciągnięcie ręki, tak więc z tym również nie ma problemów.
Rolada szpinakowo-łososiowa jest bardzo delikatna, a jednocześnie dość pożywna. Łosoś w połączeniu ze szpinakiem i puszystym serkiem zachowuje się genialnie! Niby wybija się na pierwszy plan, a jednak pozwala zabłysnąć także pozostałym produktom. Jestem przekonana, że i wam ten rarytas przypadnie do gustu. Już teraz powiem wam smacznego!
Składniki:
– opakowanie mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 4 jajka
– łyżeczka masła
– 2 serki Almette (o smaku chrzanowym lub śmietankowym)
– 400g łososia w plastrach
Sposób wykonania:
Na patelni rozpuszczamy masełko, a następnie podsmażamy na nim szpinak z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączamy na sitku i studzimy.
Jajka dzielimy ma żółtka i białka. Żółtka od razu dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do szpinaku. Całość dokładnie mieszamy.
Powstałą masę szpinakową przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w 190 st.Celsjusza.
Gdy placek szpinakowy przestygnie, smarujemy go serkiem. Na serek wykładamy łososia tak, aby pokrył całość. Zwijamy jak tradycyjną roladę, zawijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem kroimy roladę w plastry.