Zdrowa dieta to dieta zbilansowana, składająca się z białek, tłuszczów i węglowodanów. I tylko taka dieta jest w stanie zapewnić nam dobre zdrowie i jeszcze …
Co jeść? to przewodnik po świecie pożywienia, w którym każdy kęs to okazja do zanurzenia się w bogactwo smaków, konsystencji i odżywczych właściwości. Obejmuje ona szeroki zakres naturalnych produktów, które wspierają nasze ciało i umysł, pomagając nam osiągnąć pełnię życiowej energii i witalności.
W tej kategorii znajdziesz informacje na temat świeżych owoców i warzyw, pełnoziarnistych zbóż, zdrowych tłuszczów, białek roślinnych oraz innych składników odżywczych, które stanowią fundament zdrowej diety. To także miejsce, gdzie poznasz sekrety gotowania w zgodzie z naturą, włączając do swojej kuchni ekologiczne i lokalne produkty, które wspierają nie tylko Twoje zdrowie, ale również ochronę środowiska.
Kategoria co jeść? to nie tylko zbiór informacji o tym, co warto włączyć do swojego jadłospisu, ale także inspiracja do kreatywnego eksperymentowania w kuchni oraz odkrywania nowych smaków i kombinacji. To podróż po świecie kulinarnych możliwości, która pokazuje, że zdrowe jedzenie może być zarówno pyszne, jak i satysfakcjonujące dla naszego ciała i ducha.
Co jeść?
Zdrowe słodkości – ciastka fasolowe
Są zdrowe, lekkostrawne, nietuczące i wbrew pozorom – słodkie i bardzo smaczne. O czym mowa? Oczywiście o ciastkach z czerwonej fasoli. Długo nie mogłam się …
Zdrowe i bez glutenu – orzechowa gryczanka
Owsianki i jaglanki goszczą u mnie wyjątkowo często. Najczęściej serwuję je sobie na pierwsze lub drugie śniadanie. Czasami, gdy mam ochotę na coś słodkiego, jem …
Zakochaj się w jarmużu!
Jarmuż to największy hit ostatnich czasów. Dzięki statusowi gwiazdy, raz na jakiś czas gości w telewizjach śniadaniowych. Ten rozczochrany zielony skarb warto pokochać miłością wierną …
Zdrowa miłość – szpinak
Nienawidzony przez większość dzieci, kochany rzez dorosłych. Mowa oczywiście o szpinaku – warzywie, w którym warto się zakochać! Szpinak został odkryty już w średniowieczu przez …
Bezglutenowe święta: pierogi z mąki gryczanej
Święta tuż, tuż. W sumie to już ostatni dzwonek, aby przygotować wigilijne potrawy. U mnie większość już czeka w lodówce. Zostały tylko pierogi. W przeciwieństwie …
Jak nie podjadać – poznaj skuteczne metody
Jesteś na diecie, ćwiczysz więcej, a Twoja waga ani drgnie? Z pewnością zastanawiasz się co robisz źle. Powód może być tylko jeden – podjadasz. Niestety… …
Bezglutenowe ciasto bananowo-czekoladowe
Lubicie ciasta czekoladowe? Ja nie mogę bez nich żyć. Przyznaję bez bicia, że zajadam się nimi non stop. Nawet będąc na diecie, nie potrafiłam sobie …
Lekki chlebek bananowy
Nietolerancje pokarmowe wymuszają na nas pewne ograniczenia i wyrzeczenia. Coraz więcej osób (w tym również ja) zmaga się z nietolerancją glutenu lub chorobą zwaną celiakią, …
Słonecznik – nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy
Uwielbiamy skubać słonecznik. Uwielbiamy raczyć się nim podczas oglądania filmów i czytania książek. Pestki słonecznika uzależniają. Trzeba jednak powiedzieć, że tego typu uzależnienie tylko wychodzi …