Gotowanie na parze – łosoś w towarzystwie warzyw

Jeszcze nie tak dawno temu, gotowanie na parze nie cieszyło się tak ogromną popularnością, jaką cieszy się teraz. Większości osobom przygotowywanie posiłków na parze kojarzyło się z mdłym i nijakim smakiem. A prawda jest taka (z czego pewnie teraz zdajecie sobie sprawę), że parowe gotowanie jest najlepszym sposobem na zachowanie naturalnego smaku, barwy i konsystencji produktów. Jest także najlepszym sposobem na maksymalne ograniczenie strat witamin i mikroelementów.

Łosoś gotowany na parze (źródło: http://pinterest.com/pin/466474473874412263/)
Łosoś gotowany na parze (źródło: http://pinterest.com/pin/466474473874412263/)

Jakie jeszcze zalety niesie za sobą gotowanie na parze?

Przede wszystkim takie gotowanie jest dużo zdrowsze, aniżeli te tradycyjne. Gotując na parze ograniczamy spożycie tłuszczu i soli, a co za tym idzie i kalorii, które są zabójcze dla naszej sylwetki. Gotując na parze zapewniamy sobie bardziej lekkostrawne posiłki, które nie obciążają naszego układu pokarmowego (nie powodują wzdęć i innych przykrych dolegliwości). Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że gotowanie na parze jest również mniej czasochłonne. Prawda, że brzmi dobrze? I tak też właśnie jest. Jeśli więc (tak, jak ja) chcecie być zdrowi i szczupli, tradycyjne gotowanie zamieńcie na gotowanie parowe.

Moim ulubionym przepisem z kategorii ugotowanych na parze jest przepis na łososia z warzywami. Miłośników ryb nie muszę chyba przekonywać, że jest on tak dobry, że aż ciężko powstrzymać się od oblizywania palców. Ci, co za rybami nie przepadają, z pewnością także pokochają łososia w wydaniu, w jakim ja proponuję. Jeżeli łosoś nie przypada Wam do gustu, proponujemy przepis na gotowany na parze stek z halibuta, który dostępny jest pod adresem wideo-kuchnia Makro.

Aby przyrządzić łososia w towarzystwie warzyw, potrzebujemy:

– łososia dzwonki (2 sztuki)

– marchew (2 sztuki)

– por (1 sztuka)

-masło

– pietruszka (najlepiej w kostce KNORR)

Na początku dokładnie zajmujemy się łososiem – obieramy go ze skórki, lekko solimy i posypujemy pietruszką w kostce. Następnie zabieramy się za warzywa – zarówno marchew, jak i pora ścieramy na tarce (ja ścieram na dużych oczkach) i posypujemy rozkruszoną pietruszką w kostce. Mieszamy.

Na folii aluminiowej układamy starte warzywa, a następnie rybę. Dodajemy niewielką ilość masła i przykrywamy kolejną warstwą warzyw. Zawijamy folię. Całość gotujemy na parze przez około 20 minut. Gotową rybę podajemy z brązowym ryżem lub kaszą gryczaną. Smacznego!!!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.