Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

sposoby na piękny uśmiech

Piękne, zdrowe i białe zęby są najlepszą wizytówką każdego z nas. Podstawą zdrowych i mocnych zębów jest oczywiście odpowiednia higiena. Jednakże poza nią, olbrzymim wsparciem dla zębów jest również wartościowa dieta. Po jakie produkty warto sięgać, aby olśniewać uśmiechem? O tym w dzisiejszym poście 🙂 

Świeża marchewka

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Surowa marchewka nie tylko cudownie chrupie i wyśmienicie smakuje, ale także wzmacnia i utrzymuje w dobrym stanie dziąsła. Zwiększa też wydzielanie śliny, dzięki czemu niszczy bakterie w jamie ustnej i tym samym zapobiega próchnicy. W ekstremalnych warunkach, np. gdy nie mamy dostępu do wody, z powodzeniem zastępuje szczoteczkę do zębów – genialnie usuwa resztki pokarmowe z przestrzeni zębowych, a także osad pojawiający się na zębach. Pomaga również w walce z kamieniem nazębnym. U małych dzieci, systematyczne chrupanie świeżej marchewki, pomaga w kształtowaniu prawidłowego zgryzu.

Brokuły

Popularne zielone warzywo nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także poprawia kondycję naszych dziąseł. Dzięki temu, że zawierają dość dużą ilość wapnia, brokuły zapobiegają odsłanianiu się szyjek zębowych. Minimalizują też wystąpienie paradontozy.

Truskawki

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Nie wiem czy wiecie, że słodkie owoce pomagają rozjaśnić zęby i to nawet o kilka tonów! Dzieje się tak dlatego, że w ich składzie występuje kwas jabłkowy, który jest jednym z podstawowych składników wybielających. Taki kwas znajdziemy również w wybielających pastach do zębów. Ale to nie wszystko. Truskawki zapobiegają także osadzaniu się kamienia nazębnego i tym samym chronią dziąsła przed stanem zapalnym.

Jabłka

Szczególnie polecane są te twarde, które działają jak miotełka. Pomagają oczyścić przestrzenie między zębami i usuwają osad z zębów. Korzystnie działają też na dziąsła.

Ryby

Ryby, a szczególnie makrela i łosoś są doskonałym źródłem witaminy D, która ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów, gdyż odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa.

Żółty ser

Mało kto wie, że żółty ser zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Dzięki obecności difosforanów – wzmacnia również szkliwo zębów.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.