Lekkie, zdrowe, bezglutenowe – ciasto z białej fasoli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

9583_1331455820213660_5374763018763323596_n

Przyznaję się bez bicia – kocham słodycze i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Niestety, dbając o formę i w miarę smukłą linię staram się omijać je szerokim łukiem. Odpukać – jak na razie udaje mi się to całkiem nieźle. Nie oznacza to tego, że nie raczę siebie pysznościami. Co to, to nie! Po prostu jem mądrze i zdrowo. Bo i na słodkości jest sposób. Zamiast kupnych łakoci, stawiam na domowe wypieki, które przygotowuję ze zdrowych i małokalorycznych składników. Ostatnim hitem w moim menu jest ciasto fasolowe. Piekłam już ciacho z czerwonej fasoli. Parę dni temu upiekłam i z białej. Wrażenia? Niebo w gębie!

Od razu uprzedzę grymasy niektórych z Was 🙂 Ciasto fasolowe w smaku nie różni się niczym od tradycyjnego ciasta. Różnica polega na tym, że nie znajdziemy w nim żadnych pustych kalorii, sztucznych dodatków i szkodliwych ulepszaczy. Prawda jest taka, że w ogóle nie czuć w nim fasoli. A to wszystko za sprawą dodanego banana i mąki kokosowej, która daje fajny posmak. Dodatek miodu (cudowny zamiennik cukru) sprawia, że ciasto jest przyjemnie słodkie. Myślę, że i największym przeciwnikom tego typu wynalazków, przypadnie do gustu 🙂 Ale zamiast gadu, gadu przejdźmy od razu do rzeczy. Panie i Panowie – przed Wami jeden z lepszych wynalazków ostatnich czasów. Ciasto fasolowe bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu, za to z mnóstwem dobrego smaku!

Składniki:

– 1 puszka białej fasoli

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– 2 jajka

– 2 łyżki mąki kokosowej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)

– 2 łyżki miodu

– ulubione owoce

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników blendujemy na w miarę gładką masę. Delikatnie łączymy z białkami. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy dowolne owoce. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.