Skórka pomarańczowa jest szalenie aromatyczna i cudownie wzbogaca smak wielu potraw. Dodana do ciast sprawia, że są jeszcze bardziej smakowite. Mało kto jednak wie, że regularne jej jedzenie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka z nich…
Po pierwsze – zwalcza infekcje
Skórka z pomarańczy ma dość wysokie stężenie witaminy C, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i pomaga szybciej rozprawić się z sezonowymi przeziębieniami i chorobami. Doskonale łagodzi objawy przeziębienia i sprawia, że łagodniej przechodzimy przez chorobę. Jeśli tylko dopadnie was przeziębienie, śmiało dodawajcie skórkę z pomarańczy do ciepłej herbaty lub wody. Wypijanie takiego napoju ułatwi wam oddychanie i pomoże zwalczyć kaszel.
Po drugie – likwiduje problemy trawienne
Skórka pomarańczowa nie od dziś znana jest jako skuteczny środek na zaburzenia układu pokarmowego. Przynosi ulgę w niestrawności, a także reguluje rytm wypróżnień. Pomaga także rozprawić się z męczącymi zaparciami oraz zapobiega powstawaniu chorób dolnego odcinka układu pokarmowego, jak np. zespół jelita drażliwego. Zawarty w skórce pomarańczowej d-limonen łagodzi objawy zgagi i poprawia trawienie.
Po trzecie – obniża cholesterol
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, który utrudnia wchłanianie cholesterolu przez organizm, skórka z pomarańczy przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. A jak wiadomo niższy cholesterol to mniejsze ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu sercowo-naczyniowego.
Po czwarte – wybiela zęby, odświeża oddech
Mało kto wie, że skórka pomarańczowa jest tanim, a jednocześnie skutecznym środkiem wybielającym zęby. Idealnie likwiduje żółte plamy i przebarwienia powstałe na skutek spożywania barwiących pokarmów. Aby efekty były widoczne gołym okiem, należy codziennie przecierać szkliwo białą częścią skórki. W ten sam sposób możecie również zapobiec nadwrażliwości zębów. Z kolei żując skórkę pomarańczową odświeżycie oddech i zapobiegniecie nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
Po piąte – zapobiega chorobom nowotworowym
Skórka pomarańczowa jest doskonałym źródłem witaminy C, a więc antyutleniacza , który walczy z wolnymi rodnikami. Jest też doskonałym źródłem flawonoidów, które wzmacniają jej działanie. Przeprowadzone badania wykazały, że systematyczne zjadanie skórki (a zwłaszcza jej białej części) pomaga zmniejszyć liczbę komórek rakowych odpowiedzialnych za raka skóry i płuc.