Kocham lato! Za beztroskę, słońce i za bogactwo świeżych warzyw i owoców. Kocham kolorowe sałatki, bo mogę jeść je bezkarnie. Są sycące, genialnie zagłuszają głód, a do tego dostarczają niewiele kalorii, przez co nie tuczą. Zazwyczaj sałatkowe cuda robię z tego, co akurat mam pod ręką. W ostatnim jednak czasie upodobałam sobie sałatkę z różnego rodzaju salat, świeżego szpinaku, pomidorów świeżych i suszonych, a także sera feta lub koziego. Istna skarbnica witamin i minerałów!
I tak np. szpinak, bez którego nie wyobrażam sobie żadnej letniej sałatki obfituje w różnego rodzaju witaminy i minerały. Te niewielkie zielone liście dostarczają nam witaminę C, E, K, B1, B2, B6, potas, magnez i żelazo. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Działają także antystresowo i uspokajająco. Zapobiegają bólom i zawrotom głowy.
W pomidorach z kolei, które latem smakują najlepiej i warto włączyć je do codziennych sałatek znajdziemy bogactwo witamin, z witaminą C, E, K i PP na czele. Pomidory dostarczą nam także cennych minerałów, jak: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź i kobalt.
Do letniej sałatki warto również wprowadzić zielonego ogórka, który jest mało kaloryczny, a do tego zdrowy. Korzystnie wpływa na proces trawienia, odkwasza organizm, wzmacnia krzepliwość krwi i oczyszcza organizm z toksyn. Mało kto wie, że zielony ogórek wykazuje działanie silnie nawilżające i wygładzające skórę. Działa lepiej niż niejeden drogi kosmetyk.
Sałatki warto jeść dla zdrowia i urody, a także dla smukłej linii i dobrego samopoczucia 🙂 Poniżej znajdziecie moją własną wariację na temat… Taką sałatkę możecie śmiało zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki:
– mix sałat
– garść świeżego szpinaku
– 1 duży pomidor (może być malinowy)
– kilka sztuk pomidorów suszonych
– 1 ogórek gruntowy
– ser feta
– garść pestek słonecznika
– oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
– sok z ½ cytryny
– sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidora kroimy w ćwiartki, ogórka w pół plastry, ser feta w niedużą kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w niewielkie części. Z liści szpinaku odcinamy ogonki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do momentu, aż staną się ładnie rumiane. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Całość zalewamy sosem. Przed podaniem, przez około 10 minut schładzamy sałatkę w lodówce. Smacznego!!!