Dietetyczne i lekkostrawne leczo z cukinią i kurczakiem

Aromatyczne leczo z kurczakiem (źródło: pinterest)
Aromatyczne leczo z kurczakiem (źródło: pinterest)

Nie wiem, jak wy, ale ja kocham warzywne leczo. Wiosną i latem mogłabym jeść je od rana do wieczora. Zazwyczaj gdy za oknem robi się ciepło, nie mam ochoty na żadne makarony, kasze, czy potrawy ryżowe, choćby nie wiem jak były zdrowe i dietetyczne. Wiosną i latem, gdy temperatury coraz śmielej nas rozpieszczają, zamieniam się w zwierzę roślinożerne i rzucam się na wszystko, co pięknie pachnie i jest kolorowe. 

Aromatyczne i obfitujące w rozmaite zioła leczo to od dobrych kilku lat moje ulubione danie. Z powodzeniem zastępuje mi niezdrową pizze, czy zapiekanki, które uwielbiam i których niestety nie mogę zbyt często jeść. Żadne inne danie nie kojarzy mi się tak bardzo ze słoneczną Italią, wakacjami i beztroską, jak to. Chyba żadne inne nie pachnie tak cudownie, jak to.

Leczo to danie pożywne i lekkostrawne jednocześnie. Można się nim zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia. Można serwować je zarówno na obiad, jak również lekką kolację. Doskonale smakuje solo oraz podane z ciepłą bagietką, najlepiej z pieczywa wieloziarnistego.

Jak na fankę lecza przystało, zawsze gotuję cały jego gar. W ten sposób mam niezłą ucztę dla siebie i swoich bliskich. Jak na fankę zdrowego odżywiania przystało, zamiast na tłustej kiełbasie, przyrządzam leczo na piersi z kurczaka. Do garnka wrzucam zazwyczaj to, co mam pod ręką lub jeśli wcześniej chce mi się iść na zakupy – moje ulubione warzywa. Sekretnym składnikiem mojego lecza jest keczup. To właśnie nim zastępuję ogólnie używany przecier pomidorowy. Oczywiście musicie pamiętać, że keczup keczupowi nierówny. Zamiast sięgać po pierwszy lepszy, wybierzcie ten, który wzbogaci smak waszej potrawy i zapewni jej cudowny aromat. Długo szukałam keczupu idealnego, aż w końcu znalazłam. Wybór padł na keczup Heinz, który smakuje inaczej, niż wszystkie inne keczupy.

Mam nadzieję, że mój przepis sprosta waszym oczekiwaniom i będziecie wracać do niego dość często. Smacznego!!!

Keczup Heinz (źródło: www.heinz.pl)
Keczup Heinz (źródło: www.heinz.pl)

Składniki:

– podwójny filet z kurczaka

– 2 duże cukinie (ewentualnie 3 średnie)

– duża cebula

– papryka czerwona

– papryka żółta

– 4 średnie pomidory

– 200g pieczarek

– 4 ząbki czosnku

– sól, pieprz

– papryka słodka i ostra

– ziele angielskie, liść laurowy

– zioła prowansalskie, bazylia, oregano

– keczup Heinz

– kostka rosołowa

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka. Warzywa i pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej (ja używam oleju ryżowego) i podsmażamy na nim cebulę. Gdy będzie rumiana, dorzucamy do niej czosnek. Po chwili do garnka wrzucamy kurczaka, pieczarki i paprykę. Całość chwilę podsmażamy. Po jakimś czasie do garnka dodajemy pomidory i cukinię. Wrzucamy kostkę rosołową, dolewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przez kilka minut dusimy pod przykryciem. Po około 15-20 minutach dodajemy ulubione przyprawy i całość dusimy jeszcze przez około 30 minut. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, leczo doprawiamy keczupem. Gotowe!

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.