Sezon letni to intensywny czas diet i odchudzania. Większość moich przyjaciółek zrzuca zbędne kilogramy i odmawia sobie wszelkich łakoci. Prawie codziennie słyszę jak ciężkie jest życie osoby będącej na diecie. Naprawdę? A co mają powiedzieć osoby uczulone na gluten, które tak naprawdę są na diecie non stop i zanim coś zjedzą muszą uważnie wczytać się w każdą etykietę? Moi drodzy – życie na diecie nie jest ciężkie, a przynajmniej nie musi takie być. Wszystko zależy od naszego podejścia i myślenia. Nie trzeba sobie odmawiać przyjemności, aby schudnąć. Sekret tkwi w tym, co jemy, a nie ile. Pyszne desery wcale nie muszą tuczyć i dziś Wam to udowodnię. Moją dzisiejszą propozycją dla Was jest przepis na babeczki (bezglutenowe!!!) z serkiem śmietankowym i sezonowymi owocami. Istny raj!
Proponowane przeze mnie babeczki są bezglutenowe tak więc śmiało mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Mogą być też spożywane przez osoby, które gluten tolerują, ale przez to, że są na diecie odchudzającej unikają produktów z mąki pszennej. Babeczki są pyszne i stanowią świetną propozycją zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. Tak naprawdę można jeść je bez wyrzutów sumienia, gdyż wszystkie zawarte w nich składniki są przyjazne dla smukłej sylwetki. Mamy tu delikatny serek śmietankowy, mamy owoce sezonowe. Całość jest zdrowa i lekkostrawna.
Filozofia przygotowania naszego deseru ogranicza się do upieczenia spodów od babeczek. Cała reszta jest już banalnie prosta i nie wymaga większego wysiłku. Serek śmietankowy wykładamy do upieczonych spodów, a na wierzchu układamy owoce. Ale… nie ma co się rozpisywać – przejdźmy do czynów!
Składniki na babeczkowe ciasto:
– 1 szklanka mixu bezglutenowego
– 1/5 ksylitolu (cukier z brzozy)
– 1 żółtko
– odrobina soli
– łyżeczka cukru waniliowego
– 10dag zimnego masła
– odrobina masła do wysmarowania formy
Pozostałe składniki:
– serek śmietankowy (u mnie Emilki ser twarogowy 0% tłuszczu)
– owoce: borówki, maliny, czerwona porzeczka (lub inne wasze ulubione)
Sposób przygotowania:
Mix bezglutenowy, cukier waniliowy, cukier, żółtko, sól siekamy razem z zimnym masłem. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i na godzinę wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
Foremki do babeczek smarujemy delikatnie masłem.
Po godzinie, gdy ciasto będzie już gotowe, wyklejamy nim foremki. Trzeba to robić podobnie jak w przypadku tarty. Babeczkowe spody mają być cienkie, dlatego grubość ciasta nie powinna przekraczać 4mm. Spody w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut. Trzeba uważać, aby ciasto się nie spaliło, bo czasami wykazuje takie tendencje.
Upieczone spody wyjmujemy i czekamy aż ostygną.
Do zimnych spodów nakładamy po 2 łyżki serka śmietankowego. Na wierzchu (według własnej fantazji) układamy owoce. Smacznego!!!