babeczki z owocami
Babeczki z serkiem śmietankowym

Sezon letni to intensywny czas diet i odchudzania. Większość moich przyjaciółek zrzuca zbędne kilogramy i odmawia sobie wszelkich łakoci. Prawie codziennie słyszę jak ciężkie jest życie osoby będącej na diecie. Naprawdę? A co mają powiedzieć osoby uczulone na gluten, które tak naprawdę są na diecie non stop i zanim coś zjedzą muszą uważnie wczytać się w każdą etykietę? Moi drodzy – życie na diecie nie jest ciężkie, a przynajmniej nie musi takie być. Wszystko zależy od naszego podejścia i myślenia. Nie trzeba sobie odmawiać przyjemności, aby schudnąć. Sekret tkwi w tym, co jemy, a nie ile. Pyszne desery wcale nie muszą tuczyć i dziś Wam to udowodnię. Moją dzisiejszą propozycją dla Was jest przepis na babeczki (bezglutenowe!!!) z serkiem śmietankowym i sezonowymi owocami. Istny raj!

Proponowane przeze mnie babeczki są bezglutenowe tak więc śmiało mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Mogą być też spożywane przez osoby, które gluten tolerują, ale przez to, że są na diecie odchudzającej unikają produktów z mąki pszennej. Babeczki są pyszne i stanowią świetną propozycją zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. Tak naprawdę można jeść je bez wyrzutów sumienia, gdyż wszystkie zawarte w nich składniki są przyjazne dla smukłej sylwetki. Mamy tu delikatny serek śmietankowy, mamy owoce sezonowe. Całość jest zdrowa i lekkostrawna.

Filozofia przygotowania naszego deseru ogranicza się do upieczenia spodów od babeczek. Cała reszta jest już banalnie prosta i nie wymaga większego wysiłku. Serek śmietankowy wykładamy do upieczonych spodów, a na wierzchu układamy owoce. Ale… nie ma co się rozpisywać – przejdźmy do czynów!

Składniki na babeczkowe ciasto:

– 1 szklanka mixu bezglutenowego

– 1/5 ksylitolu (cukier z brzozy)

– 1 żółtko

– odrobina soli

– łyżeczka cukru waniliowego

– 10dag zimnego masła

– odrobina masła do wysmarowania formy

serek śmietankowy Emilki
serek śmietankowy Emilki

Pozostałe składniki:

– serek śmietankowy (u mnie Emilki ser twarogowy 0% tłuszczu)

– owoce: borówki, maliny, czerwona porzeczka (lub inne wasze ulubione)

Sposób przygotowania:

Mix bezglutenowy, cukier waniliowy, cukier, żółtko, sól siekamy razem z zimnym masłem. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i na godzinę wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło.

Foremki do babeczek smarujemy delikatnie masłem.

Po godzinie, gdy ciasto będzie już gotowe, wyklejamy nim foremki. Trzeba to robić podobnie jak w przypadku tarty. Babeczkowe spody mają być cienkie, dlatego grubość ciasta nie powinna przekraczać 4mm. Spody w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut. Trzeba uważać, aby ciasto się nie spaliło, bo czasami wykazuje takie tendencje.

Upieczone spody wyjmujemy i czekamy aż ostygną.

Do zimnych spodów nakładamy po 2 łyżki serka śmietankowego. Na wierzchu (według własnej fantazji) układamy owoce. Smacznego!!!

 

 

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.