Ryby to bardzo ważny składnik diety człowieka. Lekarze biją na alarm, aby zastąpić nimi mięso, które nie do końca jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Ryby – zarówno ryby słodkowodne, jak i ryby morskie powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Bo są wdzięcznym źródłem białka i szalenie cennych kwasów tłuszczowych omega3. Dziś zasmakujemy w rybach słodkowodnych, a więc m.in. leszcza, karpia, suma, tołpygę (więcej). Dlaczego warto po nie sięgać?
Jedzmy ryby na zdrowie!
Ryby słodkowodne, podobnie z resztą jak gatunki morskie słyną z niesamowitych właściwości zdrowotnych. Zmniejszają ryzyko nowotworów, działają przeciwzapalnie, zapobiegają anemii, działają antydepresyjnie, a także wspomagają rozwój płodu i dziecka. Nie jest też tajemnicą, że ryby są lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu stanowią wdzięczny element diety odchudzającej.
Ryby słodkowodne – kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów
Ryby słodkowodne, zupełnie podobnie jak ich morscy koledzy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega3, które bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie, zapewniają dobrą kondycję skórze, włosom i paznokciom, a także działają przeciwzapalnie, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego oraz sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Cennym składnikiem ryb słodkowodnych jest jod. Jak wiadomo, pierwiastek ten przyczynia się do spalania tłuszczyku, a co za tym idzie – doskonale wspomaga odchudzanie. Poza tym, jod odpowiada za dobre samopoczucie, świetną pamięć i lepszą koncentrację.
Ryby słodkowodne to także cenne źródło magnezu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-mięśniowego. Magnez to także zdrowe kości i mięśnie. Warto o tym pamiętać. Magnez zawarty w rybach działa także antystresowo i antydepresyjnie. Warta uwagi jest także witamina D. Jej niedobory mogą znacząco wpływać na problemy w obrębie układu kostnego u dzieci i dorosłych, a także na obniżenie odporności, tycie i stany depresyjne. Regularne spożywanie ryb, zapobiegnie nieprzyjemnym chorobom i schorzeniom.
Co jeszcze skrywają w sobie ryby słodkowodne? Selen. Pierwiastek ten chroni organizm przed procesami starzenia i wykazuje działanie ochronne przed nowotworami. Ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych oraz wchodzi w skład enzymów występujących w czerwonych ciałkach krwi.