ryby słodkowodne
źródło: www.makro.pl

Ryby to bardzo ważny składnik diety człowieka. Lekarze biją na alarm, aby zastąpić nimi mięso, które nie do końca jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Ryby – zarówno ryby słodkowodne, jak i ryby morskie powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Bo są wdzięcznym źródłem białka i szalenie cennych kwasów tłuszczowych omega3. Dziś zasmakujemy w rybach słodkowodnych, a więc m.in. leszcza, karpia, suma, tołpygę (więcej). Dlaczego warto po nie sięgać?

Jedzmy ryby na zdrowie!

Ryby słodkowodne, podobnie z resztą jak gatunki morskie słyną z niesamowitych właściwości zdrowotnych. Zmniejszają ryzyko nowotworów, działają przeciwzapalnie, zapobiegają anemii, działają antydepresyjnie, a także wspomagają rozwój płodu i dziecka. Nie jest też tajemnicą, że ryby są lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu stanowią wdzięczny element diety odchudzającej.

Ryby słodkowodne – kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów

Ryby słodkowodne, zupełnie podobnie jak ich morscy koledzy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega3, które bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie, zapewniają dobrą kondycję skórze, włosom i paznokciom, a także działają przeciwzapalnie, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego oraz sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Cennym składnikiem ryb słodkowodnych jest jod. Jak wiadomo, pierwiastek ten przyczynia się do spalania tłuszczyku, a co za tym idzie – doskonale wspomaga odchudzanie. Poza tym, jod odpowiada za dobre samopoczucie, świetną pamięć i lepszą koncentrację.

Ryby słodkowodne to także cenne źródło magnezu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-mięśniowego. Magnez to także zdrowe kości i mięśnie. Warto o tym pamiętać. Magnez zawarty w rybach działa także antystresowo i antydepresyjnie. Warta uwagi jest także witamina D. Jej niedobory mogą znacząco wpływać na problemy w obrębie układu kostnego u dzieci i dorosłych, a także na obniżenie odporności, tycie i stany depresyjne. Regularne spożywanie ryb, zapobiegnie nieprzyjemnym chorobom i schorzeniom.

Co jeszcze skrywają w sobie ryby słodkowodne? Selen. Pierwiastek ten chroni organizm przed procesami starzenia i wykazuje działanie ochronne przed nowotworami. Ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych oraz wchodzi w skład enzymów występujących w czerwonych ciałkach krwi.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.