Choroba nowotworowa brzmi jak wyrok, jednakże wyrokiem być nie musi. Dzięki wczesnemu rozpoznawaniu i diagnozowaniu oraz nowym metodom leczenia, milionom chorym na raka pacjentom można pomóc w poprawie jakości życia w trakcie trwania choroby oraz wspomóc w walce z chorobą. Bardzo ważną kwestią w leczeniu chorób nowotworowych jest odpowiednie żywienie. Chory potrzebuje sił i energii do walki, a niestety u większości pacjentów prawidłowe odżywianie już na wczesnym etapie choroby zostaje zaburzone. Dzieje się to zupełnie nieświadomie. Chory przestaje odczuwać łaknienie, lub nie chce jeść, np. na skutek odczuwanego bólu. Bardzo często również na skutek chemio i radioterapii chory traci apetyt, ale to w gestii bliskich jest zadbanie o odpowiednie żywienie i właściwą dietę. Jak taka dieta w chorobie nowotworowej powinna wyglądać? O tym w poniższym artykule. Zapraszam!
Spis treści
Dlaczego dieta jest tak ważna?
Dieta w chorobie nowotworowej to istotny element kuracji leczniczej (przeczytaj). Prawidłowe żywienie zapobiega wystąpieniu niedoborów składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego działania układu odpornościowego. Ponadto zwiększa tolerancję pacjenta na stosowaną terapię. Prawidłowe odżywianie może też zminimalizować efekty uboczne samej choroby. Właściwie dobrana dieta w chorobie nowotworowej ma na celu uzupełnienie wszelkich niedoborów substancji odżywczych, a także zachowanie odpowiedniej masy ciała, siły oraz energii. Poza tym, niektóre produkty spożywcze mają wpływ na lepsze znoszenie zabiegów, jakim poddawani są pacjenci w trakcie leczenia. Prawidłowa dieta w chorobie nowotworowej to w końcu ogromna pomoc w odzyskaniu zdrowia i lepszej jakości życia.
Energia i białko
Dieta w chorobie nowotworowej powinna być wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa tak, aby pozwolić na utrzymanie lub uzyskanie prawidłowej masy ciała. Większa ilość białka jest niezbędna do odbudowy organizmu.
Węglowodany
Węglowodany są najbezpieczniejszym źródłem energii dla osób z nowotworami. Najkorzystniejsze jest spożywanie węglowodanów złożonych, do których zaliczamy m.in. pełnoziarniste pieczywo, razowe makarony i kasze. Duże ilości węglowodanów dostarczane są także z warzywami i owocami. Jeśli chory ciężko przyswaja warzywa i owoce w postaci surowej, wówczas należy podawać je w postaci ugotowanej. Z owoców można przygotowywać także koktajle mleczne lub z fermentowanymi produktami mlecznymi. Ale uwaga! Raczej nie dosładzamy takich koktajli. U osób z zaparciami, wskazana jest większa ilość błonnika w diecie. Jeśli chory cierpi na biegunki, podaż błonnika należy zmniejszyć.
Tłuszcze
Osoby chorujące na choroby nowotworowe nie powinny spożywać dużych ilości tłuszczów, ponieważ wysoka podaż tłuszczu przyspiesza rozwój guzów nowotworowych. Z tłuszczów należy wybierać głównie nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które wzmacniają ochronę przed infekcjami, podnoszą odporność oraz zwiększają skuteczność stosowanych terapii. Najlepszym źródłem takich kwasów są ryby.
Walka z nudnościami
Osoby będące poddawane chemioterapii dość często borykają się z nudnościami i wymiotami. Aby je zminimalizować, warto wnieść do diety chorego posiłki nisko-tłuszczowe lub produkty suche (np. sucharki, tosty, krakersy). Warto też podawać choremu potrawy chłodne lub zimne. Zmniejszają one nudności, ponieważ mają mniej intensywny zapach aniżeli posiłki ciepłe i parujące. Z diety należy wyeliminować potrawy tłuste, smażone, pikantne, słodkie i wzdymające. Korzystne są zimne napoje oraz ssanie kostek lodu. Żołądek mniej drażnią posiłki delikatnie przyprawione. Dania mdłe w smaku, czyli bez soli, mogą prowokować wymioty. Do picia warto podawać soki warzywne lub owocowe, które pozwolą uzupełnić niedobory elektrolitów. Najbardziej polecane są: sok pomidorowy i marchwiowy oraz sok pomarańczowy.