Słodkie zdrowie – daktyle

daktyle
źródło: http://ekotarg.pl

Daktyle – świeże i suszone to bardzo wdzięczna przekąska, po którą warto sięgać w każdym momencie dnia. Doskonale smakują solo, jak również z masłem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Z powodzeniem można z nich przygotować batony, które będą doskonałą alternatywą dla tych kupnych, nie do końca zdrowych, jak również koktajle, dżemy i musy do smarowania pieczywa.

Kwas foliowy w ciąży – dawkowanie i zapotrzebowanie

kwas foliowy Folik

Świadoma mama i świadome macierzyństwo to gwarancja zdrowia maluszka. Prawda jest taka, że zdrowie rozwijającego się w brzuchu dziecka w dużej mierze zależy od nas samych. To, jaki tryb życia prowadzimy, a także jak się odżywiamy ma istotny wpływ na rozwój maleństwa. Już w pierwszych tygodniach życia płodowego u malucha kształtują się tak ważne narządy jak cewa nerwowa, czy serduszko. Dlatego kwestią niezwykle ważną jest przyjmowanie kwasu foliowego, czyli witaminy B9.

Witaminy w diecie dziecka

Właściwe odżywiane dziecka jest bardzo ważne dla jego prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu. Dziecko musi otrzymywać pełnowartościowe produkty, które dostarczą mu niezbędnych składników odżywczych. W diecie dziecka swoje miejsce powinny znaleźć witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany. Niestety, wielu rodziców wciąż ma problem z tym aby utrzymać zdrową dietę malucha. Zdrowe żywienie dzieci staje się coraz trudniejsze. Maluchy nie są zdyscyplinowane jak osoby dorosłe, jeśli chodzi o jedzenie czegoś co jest zdrowe, a nie do końca smaczne. Dzieci nie rozumieją, jak ważna jest ochrona ich zdrowia, stąd często bunty i protesty na widok warzyw czy owsianki. Poza tym, wiele posiłków najmłodsi spożywają poza domem, dlatego też łatwo ulegają pokusie i chętnie sięgają po słodycze i przekąski fast food.

Witamina B12 – na pamięć, koncentrację i dobry nastrój

witamina b12 rola

Zespoły depresyjne, zaburzenia lękowe, częste stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i języka, zaburzenia czucia smaku, zaburzenia pamięci i koncentracji, drżenia i drgawki – to najczęstsze objawy niedoboru witaminy B12. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak istotną rolę odgrywa ta witamina i… zapomina o systematycznym jej przyjmowaniu. A prawda jest taka, że witamina B12 jest najbardziej odpowiedzialna za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, gdyż uczestniczy w syntezie choliny, która jest składnikiem fosfolipidów otoczki mielinowej włókien nerwowych. Ponadto warunkuje podziały komórkowe oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA oraz białek uczestniczących w ich budowaniu. I to nie wszystko. Witamina B12 ma także bardzo istotny wpływ na układ kostny, co ma szczególne znaczenie dla rozwoju dzieci i dobrego zdrowia kobiet w czasie menopauzy, które są najbardziej zagrożone osteoporozą.

Naturalne zdrowie – mniszek lekarski

Mniszek pospolity, znany szerszemu gronu jako dmuchawiec – to powszechnie występująca roślina, którą zwykliśmy ignorować. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż jest to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych i rewelacyjny środek na oczyszczenie organizmu. Dlaczego warto sięgać po mniszek lekarski i na stałe się z nim zaprzyjaźnić? Oto kilka powodów.

Jedzenie, które oczyszcza z toksyn

W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o zanieczyszczeniu organizmu toksynami. Ktoś chce nas nastraszyć? Zdecydowanie nie. Chodzi o to, aby zwrócić uwagę na problem, który naprawdę istnieje. Prawda jest taka, że czasy, w których żyjemy nie są łatwe. Skażenie środowiska i żywności, do tego mało aktywny styl życia, niezdrowa dieta – to wszystko przyczynia się do kumulacji toksyn w naszym organizmie. O ile zareagujemy na czas, nie mamy czym się martwić. Problem pojawi się w momencie, jeśli nic nie zrobimy z toksynami zalegającymi gdzieś w nas. Niestety, nagromadzenie szkodliwych związków w tkankach naszego ciała sprzyja rozwojowi stanów zapalnych i chorób przewlekłych. Jak ratować się przed zagrożeniem? Przede wszystkim stosując zdrową dietę. Nawet nie wiecie, jakie moce drzemią w niektórych produktach spożywczych. Wystarczy tylko regularnie sięgać po niektóre z nich, aby organizm zaczął się oczyszczać. Jakie to produkty?

Miód – dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Każdy z nas zna miód. Większość osób gości go w kuchni każdego dnia, używając jako zamiennik białego cukru. Miód genialnie uzupełnia smak wypieków – ciast i ciasteczek. Można dodawać go do mleka, kawy i herbaty. Można przygotowywać z nim zdrowe i pożywne koktajle mleczne. Miód w przeciwieństwie do różnej maści słodzików jest produktem naturalnym, ponadto pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, stymuluje produkcję białych krwinek. Poza tym, działa stymulująco na odporność, uzupełnia zapasy glikogenu w mięśniach oraz odżywia mózg. Dlaczego jeszcze warto jeść miód? Oto kilka znaczących powodów.

Dlaczego warto jeść banany

Banan to jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych owoców egzotycznych. Lubimy raczyć się nim w koktajlach, sałatkach owocowych. Lubimy dodawać go do jogurtu, placuszków śniadaniowych. Lubimy zajadać się nim w naturalnej postaci. Banany są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim szalenie zdrowe. Obfitują w błonnik i trzy cukry – glukozę, sacharozę i fruktozę, dzięki którym zwiększają poziom energii. Banany zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą. Mogą również leczyć swędzenie wywołane ugryzieniem komara. Dlaczego jeszcze warto sięgać po banany?

Zdrowa przekąska – daktyle

Są cudownie słodkie i bardzo pożywne, dzięki czemu zaspokajają nawet największy napad głodu. Mowa o daktylach – nazywanych przez niektórych chlebem życia. Owoce te pochodzą z najstarszego drzewa na świecie. Są kopalnią energii, zapobiegają zaparciom i… obniżają ciśnienie tętnicze. W niektórych krajach daktyle uznawane są za silny afrodyzjak!

Jedz na zdrowie: morwa biała

Morwa biała, zaliczana do grona „super food” jest produktem, który coraz częściej gości w naszych domach i naszych kuchniach. Czym dokładnie jest ten przysmak i jakie korzyści płyną z jego spożywania?

Czym jest morwa biała?

Morwa to drzewo liściaste osiągające 10 m wysokości, o owocach przypominających kształtem jeżyny. Najpopularniejsze gatunki to morwa biała i morwa czarna. Owoc jest w smaku przyjemnie słodki, choć dla niektórych może być lekko mdły. Ojczyzną morwy są Chiny, gdzie od kilku wieków ceni się jej właściwości lecznicze.