Pyszna i zdrowa sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem w roli głównej

Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem w roli głównej (źródło: pinterest.com)
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem w roli głównej (źródło: pinterest.com)

Lubicie szpinak? Ja uwielbiam, a jeszcze nie tak dawno temu wydawało mi się, że nigdy nie polubię tego warzywa. Teraz nie wyobrażam sobie bez niego życia…

Właściwości szpinaku są nieocenione. Świeże liście warzywa mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to w dużej mierze zasługa beta-karotenu, luteiny i witaminy C, które są znanymi przeciwutleniaczami. Szpinak jest też doskonałym źródłem wapnia – budulca kości. Zawiera również witaminę E, K, B1, B2 oraz B6. W szpinaku znajdziemy także składniki przyjazne naszemu organizmowi – jod, mangan, żelazo, potas i kwas foliowy. Warto w tym miejscu dodać, że szpinak ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. Niewiele osób wie także, że szpinak zapobiega zawrotom i bólom głowy.

Szpinak należy do warzyw nisko kalorycznych, przez co zalecany jest osobom otyłym i będącym na diecie. Bardzo często szpinak wykorzystywany jest w leczeniu chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.

Dosyć już o cudownościach związanych ze szpinakiem. Czas na konkrety i cudowności związane z jedzeniem. Poniżej podzielę się z wami przepisem, który jest moim ulubionym. Główną rolę gra w nim świeży szpinak i kurczak. Dopełnieniem całości są m.in. roszponka, pomidory koktajlowe, papryka i ser feta. Sekretnym składnikiem jest też pyszny sos, który przygotowuje się na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Już teraz mówię wam smacznego!

Składniki na sałatkę:

– szpinak liście

– pierś z kurczaka

– roszponka

-czarne oliwki

– czerwona cebula

– czerwona papryka

– pomidorki koktajlowe

– ser feta

– zioła prowansalskie

– czosnek granulowany

– curry

– sól

– oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Kurczaka myjemy i kroimy w nieduże paski, a następnie posypujemy przyprawami i na chwilę odstawiamy. W tym czasie myjemy szpinak i roszponkę. Resztę warzyw kroimy wedle uznania. Ja osobiście pomidorki koktajlowe kroję na pół, paprykę czerwoną w cienkie paski, cebulę w krążki, ser feta w kostkę. Oliwki przekrawam na pół. Gdy wszystko będzie gotowe, na oliwie z oliwek smażymy kurczaka do momentu, aż będzie złocisto rumiany.

W między czasie przygotowujemy sos. Do małego naczynia wlewamy (zawsze robię to na oko) oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy musztardę, sól, pieprz i ulubione zioła. Ja zawsze sięgam po czosnek w proszku i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.

Na koniec wszystkie warzywa i kurczaka przekładamy do miski, mieszamy i polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Jeśli lubicie, do sałatki możecie dodać również chlebowe grzanki.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.