Sezon jesienny możemy już uznać za otwarty. Niestety powoli zaczynamy żegnać się ze słońcem i witać z nieco cieplejszą garderobą. Jesień jak to jesień… bywa kapryśna i bardzo zmienna. To z kolei sprzyja przeziębieniom i chorobom. A jeśli o przeziębieniach mowa, to oczywiście zawsze warto się przed nimi zabezpieczyć, aniżeli później leczyć. Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie uchronić się przed chorobą. Dlatego też, gdy tylko ta nas dopadnie, jak najszybciej zacznijmy kurację stawiającą na nogi.
Na pewno wiecie, że nic tak nie pomaga na przeziębienie jak imbir i sok z malin. Ten pierwszy nie tylko łagodzi kaszel, ale także cudownie rozgrzewa organizm i poprawia krążenie krwi. Drugi z kolei (zwłaszcza gdy jest domowej roboty) wykazuje cudowne właściwości przeciwgorączkowe. Hamuje rozwój bakterii i działa przeciwzapalnie.
Bardzo pomocna w walce z przeziębieniem jest też cytryna, a zwłaszcza herbata z cytryną. Dzięki ogromnej zawartości witaminy C, cytryna nie tylko łagodzi przebieg infekcji i przyspiesza proces zdrowienia, ale także wspiera odporność, co jest bardzo istotne w momencie kiedy organizm jest osłabiony po chorobie.
Cudowne właściwości posiada również miód, po który to sięgały nie tylko nasze mamy gdy my byliśmy chorzy, ale także nasze babcie i dziadkowie. Ten słodki przysmak genialnie oddziałuje na układ immunologiczny człowieka. Wzmacnia go i moduluje siły obronne.
W czasie przeziębienia warto także pić duże ilości zielonej herbaty. I to nie tylko dlatego, że działa ona odprężająco i relaksująco, co jest bardzo przydatne w chorobie, ale również dlatego, że działa ona przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zielona herbata wyśmienicie sprawdza się w grypie.
Wszystkie wyżej wymienione produkty możemy w trakcie choroby lub przeziębienia stosować oddzielnie, a możemy też sprytnie je połączyć w jeden bardzo smaczny koktajl i pić na zdrowie 🙂 Bo kto powiedział, że chorowanie ma być pozbawione smaku? No więc właśnie… Gotowi na witaminową bombę, która w oka mgnieniu postawi nas na nogi? Oto przepis:
Składniki:
– 250ml zielonej herbaty
– 1 słodkie jabłko
– 200g malin
– 1 łyżka miodu ( ja uwielbiam lipowy i gryczany)
– ½ łyżeczki startego imbiru
– sok wyciśnięty z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Zieloną herbatę zaparzamy tak jak zawsze. Jabłko, podobnie jak imbir ścieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha od blendera, krótką chwilę miksujemy i…. gotowe!