Prawidłowe żywienie dziecka

żywienie dzieci

Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko wspomoże najlepszy rozwój psychosomatyczny dziecka, zapewni optymalny wzrost i zdrowie, ale także zaprogramuje odpowiednie nawyki żywieniowe na długie lata, nawet na dorosłe życie. Pod hasłem zdrowej i zbilansowanej diety należy rozumieć dania dla dzieci, które dostarczają niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju, a więc zawierają zarówno białka, jak również tłuszcze i węglowodany. Zdrowa dieta dziecka to ta, która obfituje w produkty mleczne, mięso, kasze, zboża, warzywa i owoce.  

Mleko i produkty mleczne

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Mleko i produkty mleczne w postaci jogurtów, kefirów, serków twarogowych i maślanki zawierają łatwo przyswajalne białko oraz wapń (niezbędny do budowy kości i zębów), dlatego też powinny znaleźć się w codziennym menu malucha. Biorąc pod uwagę fakt, że większość dzieci ma niską przyswajalność laktozy, lepiej podawać maluchom jogurt naturalny. Jeśli sam w sobie nie smakuje dziecku, można dodać do niego miód lub świeże owoce (truskawki, borówki, banany).

Mięso i ryby

Mięso w diecie dziecka odgrywa ważną rolę, gdyż jest doskonałym źródłem białka, witaminy B1, B12 i PP, a także żelaza, cynku i innych pierwiastków śladowych. W żywieniu małych dzieci szczególnie polecane są mięsa chude. Numerem jeden powinien być drób, który jest lekkostrawny i bardzo delikatny. Warto pamiętać, aby dzieciom nie podawać mięs smażonych, tylko gotowane lub pieczone. Bardzo ważne są również ryby, obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej serwować je 1-2 razy w tygodniu.

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe to doskonałe źródło błonnika, skrobi, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. W żywieniu dzieci poleca się urozmaicone gatunki pieczywa: jasne, ciemne, pełnoziarniste. Ważne jest także podawanie dziecku różnych gatunków kasz i płatków zbożowych. Niepolecane są z kolei słodkie pieczywa (słodkie bułki) oraz ciastka zbożowe.

Warzywa i owoce

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin i minerałów (potas, cynk, żelazo, miedź), a także błonnika i węglowodanów. Ich niedobór może spowodować zahamowanie prawidłowego rozwoju malucha. Do przygotowywania potraw dla dziecka należy wykorzystywać przede wszystkim warzywa i owoce świeże, pochodzące z zaufanych źródeł, najlepiej bazarków ekologicznych. Zimą i wczesną wiosną można korzystać z mrożonek i słoiczków. Podstawą w żywieniu dziecka powinny być warzywa zielone, a więc krótko gotowany groszek, szpinak, czy zielona fasolka. Warzywa te zawierają spore ilości kwasu foliowego oraz witaminy z grupy B. Z roślin strączkowych najbardziej polecane są soja, soczewica i fasola. Ważną grupą są także warzywa bogate w beta karoten, a więc marchew, dynia, zielona sałata.

Tłuszcze spożywcze

Tłuszcze odgrywają równie ważną rolę w żywieniu dzieci, co produkty mleczne, mięso i warzywa. Są źródłem energii, która niezbędna jest w okresie intensywnego wzrastania. Do smażenia polecana jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Do potraw przygotowywanych na zimno (sałatek, surówek) najlepiej używać oleju słonecznikowego, sojowego i z pestek winogron.

Słoiczki pełne zdrowia

Dania dla dzieci, które dostarczają niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju bardzo często są pracochłonne i czasochłonne. Dlatego też bardzo praktycznym rozwiązaniem, zwłaszcza dla zapracowanych rodziców okazują się być kupne słoiczki. Te, które dziś znajdziemy na sklepowych półkach są produktami najwyższej jakości, kontrolowanymi pod względem zanieczyszczeń, wolnymi od sztucznych barwników i konserwantów. Co więcej – spełniają bardziej rygorystyczne normy, niż produkty dla dorosłych. Poza tym, takie gotowe dania w słoiczkach posiadają witaminy i minerały w ilościach najbardziej odpowiednich dla dzieci.

Dania w słoiczkach to doskonałe rozwiązanie dla mam, które są na etapie wprowadzania do diety dziecka nowych produktów. Przyznacie mi rację, jeśli powiem, że lepiej (wygodniej) jest sięgnąć po szpinak w słoiczku, niż ugotować odpowiednią jego ilość dla malucha.

Najlepszą opcją jest łączenie domowych posiłków z gotowymi daniami w słoiczkach. Więcej na ten temat możecie przeczytać na stronie: http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci/zbilansowana-dieta/skad-mam-wiedziec-ze-dostarczam-dziecku-najlepsze-skladniki-odzywcze

 

 

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.