Dieta bezglutenowa z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularna i pożądana. Coraz więcej osób po nią sięga i coraz więcej chętnie wyklucza z codziennego menu gluten. Nic w tym dziwnego, gdyż coraz więcej osób wykrywa u siebie uczulenie na gluten, którego skutkiem może być otyłość, zaburzenia trawienia, bóle głowy i migreny, problemy neurologiczne (nerwobóle, zawroty głowy, drętwienie kończyn), a także przewlekłe zmęczenie, rozdrażnienie i stany depresyjne.
Wbrew pozorom wykluczenie glutenu z diety nie oznacza głodowania. Obecnie dostępnych jest wiele produktów i półproduktów, z których można przyrządzić wyśmienite potrawy. Jedną z takich potraw, która smakiem zachwyca nie tylko dorosłych, ale i dzieci są naleśniki ze szpinakiem. Co ciekawe przepis na te naleśniki nie zawiera mleka. Biały płyn zastępuje tu woda. Śmiało więc mogą po niego sięgnąć osoby uczulone także na mleko krowie. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej jest mąka gryczana. Jest też miły dodatek dla zdrowia – pestki słonecznika.
Naleśniki możecie serwować zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Doskonale smakują świeże, jak i odgrzane na drugi dzień. Dla mnie są one numerem jeden i muszę przyznać, że dość często je robię. Moja rodzinka je uwielbia!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
– 140g mąki gryczanej
– 60g miksu bezglutenowego (zamiast niego można użyć mąki ryżowej)
– 2 jajka
– 250ml wody (plus dodatkowo ok. 125ml)
– 150ml wody wysokozmineralizowanej
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na nadzienie:
– pół kg szpinaku
– 150g sera feta
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– 10 suszonych pomidorów
– oliwa z oliwek
– pieprz
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób wykonania nadzienia:
W rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie lub dwóch dodajemy gałkę muszkatołową i dorzucamy partiami posiekany szpinak. Całość smażymy aż liście szpinaku zupełnie „zwiędną”. Doprawiamy pieprzem. Wrzucamy pokruszoną fetę i drobno posiekane suszone pomidory.
Sposób wykonania ciasta naleśnikowego:
Mąkę mieszamy z solą. Do miski wlewamy wodę (zwykłą i wysokozmineralizowaną) i jajka. Całość roztrzepujemy, a następie energicznie mieszając, dodajemy powoli mąkę. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie (tuż przed smażeniem naleśników), do ciasta dodajemy olej, ziarna słonecznika i dodatkowo trochę wody (125ml). Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.