Zdrowa dieta rządzi się swoimi prawami – to fakt. Jednakże nie wymaga od nas rezygnacji ze smacznych posiłków. Co więcej – odżywiając się zdrowo możemy jeść naprawdę smacznie. Wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednie produkty. Macie ochotę na coś słodkiego? Mam dla Was rewelacyjną propozycję – placuszki na słodko z płatków owsianych. Brzmi dobrze? Przekonajcie się jak to smakuje!
Placuszki bez wyrzutów sumienia
Placuszki z płatków owsianych to doskonała alternatywa dla kalorycznych ciastek czy batoników. Są bardzo zdrowe i pożywne, a jednocześnie nieziemsko dobre. Mają też niewiele kalorii, więc jakiekolwiek wyrzuty sumienia nie są tu potrzebne. Takie placuszki możecie zjeść na ciepło lub na zimno. Główną rolę w tychże placuszkach, poza wspomnianymi płatkami owsianymi, odgrywają orzeszki ziemnie i siemię lniane – źródło cennych witamin i minerałów. Idealnym dodatkiem do takich placuszków jest miód i owoce. Osoby, które nie jedzą miodu, mogą go zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy. A teraz do dzieła 🙂
Składniki (wychodzi około 12 placuszków)
– 30g orzeszków ziemnych
– 50g płatków owsianych
– 5g siemienia lnianego
– 40ml mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 łyżka brązowego cukru
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania
Orzeszki ziemne, płatki owsiane i siemię lniane mielimy w młynku i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy jajko, mleko, miód i cukier. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę. Patelnię smarujemy oliwą z oliwek i czekamy aż się porządnie rozgrzeje. Do posmarowania patelni najlepiej jest użyć specjalnego pędzelka, wówczas będziecie mieć pewność, że tłuszczu nie użyliście w nadmiarze. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po jednej łyżce masy i smażymy około 2 minut z każdej strony. Placuszki powinny być przyrumienione, ale nie spalone! Ważne więc, aby pilnować czasu ich smażenia. Gotowe placuszki podajemy z miodem i ulubionymi owocami. W sezonie letnim placuszki najlepiej smakują z jagodami. Jesienią można łączyć je z borówką amerykańską.