sandacz na lodzie

Ryby to bogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, o których najnowsze badania mówią, że działają jak leki. Kwasy tłuszczowe Omega-3 m.in. zmniejszają ryzyko alergii, astmy, a nawet ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki. Są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci. Wspomagają też leczenie schorzeń psychicznych, m.in. schizofrenii. Wnioskując po opiniach ludzi, ulubioną rybą Polaków jest sandacz – typowo słodkowodna ryba o bardzo charakterystycznym, długim i lekko spłaszczonym ciele oraz oczach, które świecą w ciemnościach! Sandacz wyróżnia się stosunkowo małą ilością ości oraz bardzo delikatnym w smaku mięsem.

Sandacz – jakie zalety ma jego mięso?

Sandacz to ryba (sprawdź), która powinna na dobre zagościć w diecie każdego człowieka. Jest lekkostrawna, delikatna, odrobinę maślana, a przede wszystkim niezbyt tłusta, co na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią tłustych ryb. Sandacz wybornie smakuje gotowany na parze lub pieczony w piekarniku. Jego mięso jest doskonałym źródłem cennego dla organizmu białka, który jest budulcem mięśni i kości. Sandacz obfituje też w wiele witamin. Warto wymienić tu chociażby witaminę A oraz E. Mięso sandacza to również świetne źródło wspomnianych wcześniej kwasów omega-3, które czynią wiele dobrego. Uwaga! Sandacz to ryba o niskiej kaloryczności. Jeden filet to zaledwie 200 kalorii.

Prosty przepis na sandacza

Składniki:

– świeży sandacz

– 10 dag masła

– pęczek koperku

– cytryna

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Sandacza oczyszczamy, a więc usuwamy płetwy, łuski, skrzela i oczy. Następnie rybę nacieramy solą – od zewnątrz i od wewnątrz. Pozostawiamy w spokoju na około godzinę. Po tym czasie, we wnętrzu ryby umieszczamy koper, plastry cytryny i kilka plasterków masła, a następnie układamy na folii aluminiowej. Na sandaczu rozkładamy masełko. Całość szczelnie zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.