Pasztet… temat rzeka. Każdy z nas zajadał się nim w dzieciństwie. Nie było chyba biwaku czy kolonii bez puszki pasztetu w plecaku. Ta popularna przekąska dawała wiele możliwości kulinarnych. Świetnie sprawdzała się na kanapkach, świetnie smakowała wyjadana łyżeczką. Ach… sentymenty, sentymenty. Dziś pasztet jest nieco zapomnianym dodatkiem do pieczywa. A to błąd. Bo świeże bułki czy ulubiony chlebek wciąż wyśmienicie smakują z pasztetem i ogórkiem 🙂
W dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na dietetyczny pasztet z kurczaka. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje. Wystarczy odrobina chęci i gotowe. Dla tych, którzy nie będą chcieli bawić się w kuchni, mam inną propozycję – Podlaski Pasztet Drobiowy – równie smaczny, o bardzo delikatnym smaku, niskiej zawartości tłuszczu, bez konserwantów i sztucznych dodatków. W sam raz do pysznych kanapek!
Składniki:
– ok. 8 sztuk udek z kurczaka
– 300g wątróbki drobiowej
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 cebula
– 2 jajka
– 2 małe bułki
– 1 łyżka oleju
– przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, opakowanie gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Udka myjemy i oczyszczamy, a następnie wkładamy do dużego garnka. Warzywa myjemy i obieramy. Dodajemy do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Całość zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny do momentu, aż mięso i warzywa staną się miękkie. Studzimy. Gdy mięso będzie już zimniejsze, oddzielamy je od kości.
Wątróbkę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy, kroimy w pióra i podsmażamy na patelni aż ładnie się zarumieni. Dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę całość smażymy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Bułki moczymy w rosole.
Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą i namoczone bułki mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach. Najlepiej całość zmielić dwa razy. Na koniec dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli. Mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.