Biegunka u dziecka – przyczyny, objawy, leczenie

małe dziecko z biegunka siedzi na żółtym nocniku

Biegunka u dziecka to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych u maluchów poniżej 5 roku życia. Najczęściej „dopada” dzieci w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to mały organizm jest najbardziej osłabiony wszechobecnymi wirusami, przebytymi infekcjami i chorobami. Wydawać by się mogło, że biegunka u dziecka to nic takiego. Tymczasem, niewłaściwie leczona, może prowadzić do odwodnienia, a więc stanu zagrażającego życiu malucha! Jakie są przyczyny biegunki u najmłodszych? Jakie objawy daje biegunka u dziecka, a także jak sobie z nią radzić i jak ją leczyć? O tym w poniższym artykule.

Witaminy w diecie dziecka

Właściwe odżywiane dziecka jest bardzo ważne dla jego prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu. Dziecko musi otrzymywać pełnowartościowe produkty, które dostarczą mu niezbędnych składników odżywczych. W diecie dziecka swoje miejsce powinny znaleźć witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany. Niestety, wielu rodziców wciąż ma problem z tym aby utrzymać zdrową dietę malucha. Zdrowe żywienie dzieci staje się coraz trudniejsze. Maluchy nie są zdyscyplinowane jak osoby dorosłe, jeśli chodzi o jedzenie czegoś co jest zdrowe, a nie do końca smaczne. Dzieci nie rozumieją, jak ważna jest ochrona ich zdrowia, stąd często bunty i protesty na widok warzyw czy owsianki. Poza tym, wiele posiłków najmłodsi spożywają poza domem, dlatego też łatwo ulegają pokusie i chętnie sięgają po słodycze i przekąski fast food.

Zdrowa dieta dla zdrowego rozwoju dziecka

Każdy rodzic wie, że dieta dziecka powinna być odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana. Tylko zdrowe menu zapewni maluchowi odpowiedni rozwój psychosomatyczny, a także zapewni optymalny wzrost i zdrowie. Każdy odpowiedzialny rodzic wie także, że nawyki żywieniowe warto kształtować już od najmłodszych lat dziecka. Bo jak wiadomo… czym skorupka za młodu nasiąknie…

Dieta dla dziecka powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, to jest witamin i minerałów, dzięki którym maluch będzie rósł zdrowo i prawidłowo się rozwijał. W diecie dzieci nie może zabraknąć ani białka, ani węglowodanów, ani też tłuszczów – zdrowych tłuszczów! Jakie dokładnie produkty spożywcze powinna obejmować dieta dla dzieci (kliknij)? Oto lista:

Jak wzmocnić odporność dziecka

źródło: pinterest
źródło: pl.Pinterest.com

Mimo, że lato w pełni i do sezonu zachorowań jeszcze sporo czasu, to jednak warto już teraz zaznajomić się z tematem odporności – jej spadku i podwyższenia. Chodzi głównie o odporność dzieci, bo to one najczęściej mają z nią największy problem.

Przyczyną obniżenia odporności u maluchów są częste infekcje, które zazwyczaj łapią w przedszkolu lub szkole. Prawda jest taka, że dzieci, które siedzą w domu z babcią lub nianią chorują rzadziej, niż te, które chodzą do przedszkola. Ale… gdy inne dzieci kichają i kaszlą nie sposób się nie zarazić. A niestety… każda następna infekcja powoduje spadek odporności.

Proces kształtowania się układu immunologicznego u dzieci jest dość skomplikowany i długotrwały. Układ odpornościowy uzyskuje pełnię zdolności obronnych dopiero około 12 roku życia. Do tego czasu rodzice powinni sami starać się o zapewnienie pociechom właściwej ochrony. W jaki sposób podnieść odporność dziecka? O tym poniżej.

Zdrowo, smacznie, lekkostrawnie – omlet z kaszy jaglanej

omlet z kaszy jaglanej

Uwielbiam omlety! Jednakże te w wersji klasycznej są dla mnie zbyt ciężkie. Przyrządzane na bazie mleka i mąki pszennej są katastrofą dla mojego żołądka. Jeśli tak jak ja jesteście uczuleni na gluten, musicie sięgnąć po inne (dalekie od tradycji) rozwiązania. Zdrowszą wersją są omlety na bazie kaszy jaglanej. Nie znajdziemy w nich pszenicy, a co za tym idzie, nie obciążymy niepotrzebnie organizmu. 

Czym zastąpić słodycze… czyli prosty sposób na zachowanie smukłej sylwetki

czym zastąpić słodycze

Każda z nas marzy o pięknej i smukłej sylwetce. Większość z nas podejmuje wyzwanie – zaczyna ćwiczyć, zdrowiej się odżywiać i w ogóle zdrowiej żyć. Niestety, mimo pewnych zmian każdej z nas zdarza się nieco zgrzeszyć. W końcu słodkości to druga po butach największa miłość kobiety. Każda z nas musi od czasu do czasu zjeść coś innego, niż listek sałaty 😉 Dobra wiadomość w tym wszystkim jest taka, że wcale nie trzeba rezygnować ze smacznych przekąsek, aby utrzymać zgrabną sylwetkę. Wystarczy tylko niezdrowe przekąski w postaci ciast, ciastek i batonów zamienić znacznie zdrowszymi produktami i gotowe! 

Owoce – dlaczego warto jeść je na śniadanie?

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Nie dość, że nie wolno go pomijać, to na dodatek należy zaplanować go w taki sposób, aby dostarczył niezbędnych witamin i energii do działania. Doskonałą propozycją śniadaniową są owoce, najlepiej zjadane w towarzystwie jogurtu naturalnego lub w postaci koktajlu.

Owoce stanowią istotny element codziennej diety. Są nie tylko smaczne, ale i szalenie zdrowe. Zawierają składniki odżywcze niezbędne do sprawnego funkcjonowania organizmu. I co najważniejsze, posiadają naprawdę niewiele kalorii. Dlaczego warto rozpocząć dzień od solidnej porcji owoców?

Jabłka – dla zdrowia i urody

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Jabłka to od jakiegoś czasu temat bardzo modny. Gdzie nie spojrzymy, tam jabłka… nasze polskie, chrupiące, soczyste jabłuszka. Ponoć mamy je jeść na złość Putinowi 😉 I jemy! Ja osobiście uwielbiam te owoce. Są nie tylko bardzo pożywne, ale i mało kaloryczne. Niosą za sobą wiele korzyści. Dzięki nim wyglądamy pięknie i czujemy się wyśmienicie. Dietetycy zalecają zjedzenie dwóch jabłek dziennie – rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Oczywiście jabłka najlepiej jeść ze skórką, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników. O cudownych właściwościach naszych polskich smacznych jabłuszek przeczytacie poniżej 🙂  

Zdrowie na talerzu – komosa ryżowa z cukinią

Komosa ryżowa z cukinią (źródło: pinterest)
Komosa ryżowa z cukinią (źródło: pinterest)

Osoby będące na diecie, jak również chcące zdrowo się odżywiać powinny zaprzyjaźnić się z jednym produktem – komosą ryżową, zbożem dawnych Inków, które od tysiącleci było uprawiane na stokach Andów. Komosa ryżowa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i które muszą być pobierane z pożywienia. Komosa nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być śmiało spożywana przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Poza tym, ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. 

Zdrowie w stylu – krem z cukinii

Krem z cukinii (źródło: pinterest)
Krem z cukinii (źródło: pinterest)

Mimo, że ojczyzną cukinii jest gorąca i słoneczna Italia, to jednak warzywo to cieszy się także ogromną popularnością w naszym kraju. Jemy je chętnie i ze smakiem. Nic w tym dziwnego, bowiem cukinia jest niezwykle zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. W jej składzie znajdziemy tak cenne pierwiastki, jak: żelazo, fosfor, wapń i magnez. W cukinii nie brakuje też cennych witamin. Warto w tym miejscu wspomnieć chociażby o witaminie B1, B2, PP i C.