Cierpisz na zaparcia w ciąży? Pozbądź się ich raz na zawsze!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: http://www.stopzaparciom.pl
źródło: http://www.stopzaparciom.pl

Zaparcia to jedna z najczęstszych dolegliwości przyszłych mam. Problem zazwyczaj pojawia się w drugim i trzecim trymestrze ciąży i dotyczy co drugiej kobiety. Najczęściej wynika ze zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie kobiety spodziewającej się dziecka. Przyczyną zaparć przyszłych mam może być także niewłaściwa dieta uboga w błonnik lub przyjmowanie suplementów zawierających żelazo. Bardzo często przyczyną zaparć w ciąży jest okazały brzuch. Rosnące w nim dziecko naciska na jelita, co może znacznie spowalniać rytm wypróżnień. I choć zaparcia w ciąży nie wiążą się z większymi zagrożeniami, to jednak często budzą niepokój i potrafią obniżyć komfort życia. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na zaparcia w ciąży, które pomagają rozprawić się z męczącą dolegliwością raz na zawsze.

Po pierwsze – błonnik w diecie

Wymieniając domowe sposoby na zaparcia w ciąży (kliknij) należy zacząć od diety. Bardzo często zmiana nawyków żywieniowych wystarczy, aby raz na zawsze pożegnać męczącą dolegliwość. Podstawą codziennej diety powinien być błonnik pokarmowy, nazywany przez dietetyków miotełką przewodu pokarmowego, gdyż wymiata z niego wszystko, co niepotrzebne. Najlepszym źródłem błonnika są otręby zbożowe. Można spożywać je nawet 2–3 razy dziennie, dodając do sałatek, jogurtów naturalnych i koktajli. Cenny błonnik obecny jest także w kaszach, razowym makaronie i ciemnym ryżu. Znajdziemy go również w warzywach i owocach. Szczególnie polecane są owoce suszone, które działają lekko przeczyszczająco. Z warzyw szczególnie polecane są karczochy, zielona sałata, kwaszona kapusta, buraki, pomidory. Ze świeżych owoców: jabłka, maliny, czarna porzeczka i jeżyny. Dobrym źródłem błonnika są też orzechy. Przyszłe mamy powinny sięgać zwłaszcza po migdały, które jednocześnie łagodzą objawy zgagi.

Po drugie – kefir i maślanka

W walce z zaparciami pomocne będą także mleczne napoje fermentowane, jak maślanka, kefir, jogurt naturalny. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają tempo pracy jelit i tym samym ułatwiają wypróżnianie.

Po trzecie – siemię lniane

Domowe sposoby na zaparcia w ciąży obejmują także słynne siemię lniane. Przyrządzony z niego kisiel to stara metoda na walkę z dyskomfortem. Stara, ale bardzo skuteczna. Wystarczy podpytać mam czy babć. Aby przygotować taki kisiel, należy 2 łyżki nasion lnu zalać szklanką wrzątku, poczekać aż przestygnie, a następnie wypić. Może nie jest to zachwycające w smaku, ale nie o to przecież chodzi. Ma być skuteczne, a nie smaczne 😉

Po czwarte – dużo płynów

Walcząc z zaparciami nie można zapomnieć o jednym – większej ilości płynów. Zaleca się, aby każdego dnia wypijać około 2 litrów płynów. Oczywiście najlepszym wyborem jest niegazowana woda mineralna, jednakże poza nią można również sięgać po herbatki owocowe, a także świeżo wyciskane soki warzywne lub warzywno-owocowe. Przyszłym mamom pomaga też codzienne wypijanie na czczo (20–30 minut przed śniadaniem) szklanki ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z cytryny.

Po piąte – wsparcie z apteki

Jeśli pomimo zmiany nawyków żywieniowych, zaparcia nadal się utrzymują, warto udać się do lekarza i porozmawiać z nim na temat leków na zaparcia. Niektóre z preparatów dostępnych bez recepty (jak np. Dulcobis) nie są wchłaniane przez układ pokarmowy, dzięki czemu są w pełni bezpieczne dla dziecka.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.