Dokucza ci częsta zgaga? Sprawdź, co może ci pomóc

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

szczęśliwa, uśmiecjnięta para siedząca przy śniadaniu na świeżym powietrzu

Zgaga, czyli nieprzyjemne uczucie pieczenia za mostkiem, które lubi promieniować aż do przełyku to problem coraz większej liczby osób. Szacuje się, że około 30% ludzi cierpi na zgagę. Ze statystyk wynika, że zgaga częściej przydarza się kobietom niż mężczyznom. Poza tym, częsta zgaga to najczęściej problem osób starszych (w wieku około 60-70lat) oraz palących papierosy czy mających nadwagę. O ile sporadyczna zgaga nie jest powodem do niepokoju, o tyle częsta zgaga powinna już wzbudzić nasze zainteresowanie. Co powoduje zgagę, a co ją leczy? O tym poniżej.

Częsta zgaga – przyczyny

Częsta zgaga (kliknij) to efekt nieodpowiedniej diety i nadmiernego spożywania niektórych produktów. Zgagę mogą powodować zarówno słodycze (szczególnie czekolada), jak również alkohol, napoje zawierające kofeiną oraz potrawy zawierające tłuszcze. Częsta zgaga może być powodowana przez ostre potrawy, cytrusy i soki cytrusowe, dym tytoniowy i niektóre leki, jak np. aspiryna czy ibuprofen. Przyczyną zgagi może też być pozycja ciała. Jeśli leżymy lub pochylamy się, soki żołądkowe mają ułatwioną drogę w górę – do zwieracza przełyku. Również wszelkiego rodzaju naciski na żołądek mogą wywołać dyskomfort. Idąc tym tropem, można stwierdzić, że zgaga może być częstsza w okresie ciąży, przy nadwadze, podczas częstego podnoszenia ciężarów oraz przy noszeniu obcisłych ubrań.

Jak sobie pomóc?

Częsta zgaga może obniżyć jakość i komfort życia. Aby jej zapobiegać, należy wprowadzić kilka zmian. Przede wszystkim nie należy objadać się na noc. Warto zadbać, aby ostatni posiłek był spożywany na około 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka. Poza tym, zawsze lepiej jeść mniej, ale częściej. Przy skłonnościach do zgagi trzeba także przyzwyczaić się do jedzenia powoli – bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zgagi, należy także zrezygnować ze spożywana pokarmów tłustych i słodkich, a także napojów gazowanych, ostrych przypraw, mocnej herbaty i kawy, które to podrażniają śluzówkę przełyku i rozluźniają zwieracz przełyku. Ograniczyć należy alkohol i palenie papierosów. Warto mieć na uwadze, że dym tytoniowy nasila relaksację zwieracza i wzmaga wytwarzanie kwasu solnego. Częsta zgaga może być efektem otyłości lub nadwagi, dlatego też warto zgubić kilka kilogramów. Co za tym idzie, należy zmienić dietę na niskokaloryczną oraz zadbać o większą aktywność fizyczną.

Co przyniesie ulgę?

Sok z pomarańczy lub z kapusty kiszonej. Zalecane jest wypicie szklanki jednego z tych płynów przed jedzeniem. Poza tym ocet z jabłek. Łyżkę stołową octu winnego z jabłek rozcieńcza się w pół szklanki wody. Przygotowany napój trzeba popijać małymi łykami w trakcie posiłku. To może wydawać się dziwne, że w schorzeniu polegającym na nadmiarze kwasów zaleca się specyfik oparty na occie. Jednak należy pamiętać, że również kwasy są dobre i złe. Pomocny będzie także sok z ziemniaków. Zalecane jest picie pół szklanki soku z surowych ziemniaków 2-3 razy dziennie.

Tabletki bez recepty na zgagę

Na częstą zgagę pomocne są również specjalne preparaty, które możemy dostać w każdej aptece bez recepty. Obecnie numerem jeden w zwalczaniu dyskomfortu jest MANTI. Jego działanie polega na zobojętnianiu kwasu solnego wchodzącego w skład treści żołądkowej. Dodatkowo lek zmniejsza aktywność pepsyny, głównego enzymu żołądkowego, oraz wiąże kwasy tłuszczowe i lizolecytynę. MANTI działa miejscowo i praktycznie nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a jego działanie następuje szybko i utrzymuje się długo. Lek sprawdzi się nie tylko przy zgadze, ale także przy wielu towarzyszących jej objawach: wzdęciach, niestrawności i nadkwaśności.

 

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.