Zmieniamy nawyki żywieniowe – stawiamy na dietę bez soli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
pinterest
pinterest

Niewielka ilość soli (do 5g dziennie) jest wskazana, a nawet niezbędna. Spożywanie jej z umiarem na pewno nam nie zaszkodzi. Negatywny wpływ na nasze zdrowie będzie miało nadmierne sięganie po sól. Jeśli każdą przygotowaną przez siebie potrawę będziecie solić, jeśli na okrągło będziecie spożywać słone przekąski to wówczas zapracujecie sobie na powstanie wielu chorób, z nadciśnieniem tętniczym, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, niewydolnością serca, chorobami nerek, a nawet udarem mózgu na czele. Zbyt wysokie spożycie sodu zwiększy również wydalanie wapnia z moczem, co pociągnie za sobą ryzyko rozwoju osteoporozy i kamicy nerkowej.

Dieta bez soli, a więc dieta polegająca na rezygnacji z dosalania potraw i ograniczenia produktów bogatych w sód nie tylko zapobiegnie rozwojowi wyżej wymienionych schorzeń, ale także wpłynie na zwiększenie wrażliwości smakowej. Ograniczając sól w diecie nie tylko staniecie się bardziej wyczuleni na słony smak pokarmów, ale także zaczniecie rozróżniać inne, bardziej subtelne smaki żywności.

pinterest
pinterest

Jak taka dieta bez soli powinna wyglądać? Przede wszystkim decydując się na takie zmiany żywieniowe, należy przestrzegać 3 zasad. Pierwsza z nich głosi, że powinniśmy jeść produkty świeże (bez dodatku soli). Druga zakłada, że powinniśmy jeść potrawy przyprawione świeżymi i suszonymi przyprawami. Trzecia zaś nakazuje picie wody mineralnej zawierającej miej niż 100mg sodu i mniej niż 300mg chlorków.

Jeśli myślicie, że dieta bez soli będzie nudna, nijaka i po prostu niesmaczna, to od razu was uspokajam. Sól z powodzeniem można zastąpić wieloma ziołami i mieszankami ziołowymi, które są nie tylko zdrowsze i bezpieczniejsze dla naszego organizmu, wspomagają leczenie wielu chorób, ale także doskonale wydobywają prawdziwy smak poszczególnych dań i wyśmienicie je wzbogacają. I tak np. bazylia działa przeciwskurczowo, poprawiając trawienie. Natomiast oregano ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Po jakie jeszcze zioła warto sięgać? Na pewno doskonałym wyborem będzie koper o słodko-korzennym smaku, pietruszka o cudownym aromacie i słodowanym posmaku, a także liść laurowy i ziele angielskie. Doskonałym pomysłem będzie także wykorzystanie w codziennej diecie goździków, które odznaczają się bogatym aromatem i ciekawym cierpko-słodkawym smakiem. Sprawdzą się one do przygotowywania mięsa, wędlin, ryb i sosów. Godnym uwagi wynalazkiem, który sprawi, że szybko zapomnicie o soli jest imbir oraz kminek. Ten pierwszy o palącym smaku i słodkawym zapachu drewna nada niezwykły smak mięsnym i rybnym potrawom, a także daniom z kurczaka i potrawom warzywnym. Ten drugi z kolei genialnie wzbogaci smak dań z wieprzowiną i baraniną w roli głównej. Idealnie sprawdzi się również do marynowania ryb, przygotowywania konserwowych ogórków, pomidorów i kiszonej kapusty.

Aby dowiedzieć się więcej o soli – w jakich produktach występuje, jaką rolę odgrywa w naszej diecie i jakie mogą być skutki nadmiernego jej spożycia – odwiedźcie serwis wyrzucsolniczke.pl – dieta bez soli. Szczególnie polecam zamieszczone tam porady dietetyka.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.