Zdrowa sałatka z kaszy gryczanej i kabanosów

fobject_id-1207

Wiosna prawie w pełni, więc z czystym sumieniem możemy zacząć remanenty w naszym menu. Osobiście wraz z pojawieniem się pierwszych promieni słońca, wszelkie cięższe dania (takie typowo zimowe – energetyczne i rozgrzewające) zamieniam na lżejsze sałatki. Lada moment, a na pobliskich bazarkach zacznie pojawiać się coraz więcej fajnych warzyw. Korzystajmy z nich do woli i… szykujmy sylwetkę na wakacje 😉

Sałatki jadam w każdej postaci – na słodko i wytrawnie. W ostatnim czasie zasmakowałam w sałatkach warzywnych z kabanosem. Nie wiem czy wiecie, ale kabanos to bardzo wdzięczny temat w kuchni i warto wykorzystywać jego wszechstronność, a nie tylko zajadać się nim w towarzystwie buły. Do sałatek pasuje idealnie. Jeśli dodatkowo połączycie go z niepaloną kaszą gryczaną (jest zdrowsza od palonej) wówczas uzyskacie idealne danie na na lunch, obiad z rodziną lub dobrą kolację. W mojej sałatce kabanos odgrywa bardzo ważną rolę – dopełnia całość i dodaje wyrafinowanego smaczku. Zamiast jednak tradycyjnego kabanosa (kliknij), sięgnęłam po kabanosa chili. Jest charakterny i świetnie komponuje się z kaszą. Palce lizać!

Składniki na sałatkę:

– 50g niepalonej kaszy gryczanej

– kabanos chili (u mnie Tarczyński)

– 1/2 ogórka

– 1 niewielka czerwona cebula

– czerwona papryka

– szczypiorek

– 2 garści rukoli

Składniki na sos:

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kasze dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy według zaleceń producenta na sypko, w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie kabanosa kroimy na mniejsze części, ogórka w plastry, a paprykę w kostkę. Szczypiorem drobno siekamy.

W miseczce przygotowujemy sos. W tym celu starty czosnek, ocet balsamiczny, pieprz i odrobinę soli dokładnie ze sobą łączymy.

Do większej miski dajemy rukolę i wszystkie pozostałe składniki. Całość polewamy sosem. Gotowe!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.