Zapiekana ciecierzyca

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
pieczona ciecierzyca
źródło: pinterest

Większość osób oglądając film, sięga po rozmaite przekąski, które dopełniają błogie lenistwo przed telewizorem. Niestety większość osób sięga po krakersy, paluszki i popcorn, które nie należą do najzdrowszych. Jeśli chcecie połączyć przyjemne z pożytecznym, mam dla was pewną propozycję. Jako osoba szczególnie dbająca o to, co jem, staram się sięgać po przekąski zdrowe i wartościowe, takie, które nie tuczą i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Jako osoba szczególnie dbająca o swoją dietę zamiast popcornu wybieram zapiekaną ciecierzycę. Palce lizać! 

Sama ciecierzyca ma lekko orzechowy, maślany smak. Jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej kwas foliowy i niezwykle cenny błonnik pokarmowy. Cieciorka to idealne rozwiązanie dla osób nie jedzących mięsa (jest bogatym źródłem białka) i osób odchudzających się (ma bardzo niski indeks glikemiczny).

Ciecierzycę (suchą lub z puszki) możemy serwować zarówno na  słono, jak i słodko. W zależności od indywidualnych upodobań. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na zapiekaną ciecierzycę w towarzystwie mielonego chili, kurkumy i słodkiej papryki J Mniam!

Składniki:

– puszka ciecierzycy

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– szczypta soli morskiej

– szczypta mielonego chili

– szczypta kurkumy

– ½ łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciecierzycę wyjmujemy z puszki i delikatnie ją opłukujemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy na sicie i wysypujemy na papierowy ręcznik. Suszymy. Suchą cieciorkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekamy około 15 minut.

Po 15 minutach, gdy cieciorka ładnie nam się zarumieni, mieszamy ją (najlepiej w misce) z naszymi przyprawami i oliwą z oliwek. Ponownie wykładamy cieciorkę na blachę i ponownie zapiekamy przez 15 minut. Po upływie 15 minutach wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy z niego od razu ciecierzycy. Dajmy jej czas aby stała się jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego!!! 🙂

Ps. Bezpośrednio przed podaniem, naszą cieciorkę możemy oprószyć posiekaną natką pietruszki.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.