Smacznie i zdrowo – dietetyczny kurczak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

Mięso z kurczaka uważane jest za najbardziej dietetyczne i lekkostrawne. Lekarze zalecają je w rozmaitych dietach i to nie tylko tych odchudzających. Po dania z kurczakiem powinny sięgać osoby o delikatnym przewodzie pokarmowym (małe dzieci, osoby starsze), jak również osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego.

Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka. Obfituje także w wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy i składniki mineralne. Właściwości zdrowotne kurczaka związane są głównie z niską zawartością tłuszczu, którego nadmierne spożycie jest jednym z czynników odpowiedzialnych za rozwój groźnych chorób układu krążenia. Dania z kurczaka spożywane regularnie są więc ważnym elementem profilaktyki tego typu chorób.

Dietetyczny kurczak ma to do siebie, że jest mięsem szalenie wszechstronnym. Tak naprawdę można przyrządzić go na wiele sposobów i w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Każdy kucharz (mniej lub bardziej doświadczony) wie, że kurczakowi nie trzeba wiele do szczęścia, by był aromatyczny i smaczny. Wystarczy mieszanka ulubionych ziół i gotowe.

I mimo, że kurczak jest zdrowy w każdej postaci, to jednak najlepiej serwować go w wydaniu gotowanym, przyrządzanym na parze lub pieczonym w piekarniku.

Kupując kurczaka, dobrze jest wybierać świadomie. Należy pamiętać, że kurczak – kurczakowi nierówny. Najlepsze kurczaki to te pochodzące z rodzinnych ferm (jak np. Kurczak Zagrodowy z Podlasia), które karmione są wyłącznie paszą roślinną, bez żadnych sztucznych dodatków czy sterydów.

Jak przyrządzić kurczaka?

Tak jak wcześniej pisałam – najlepiej piekąc w piekarniku. Taki kurczak będzie miał wtedy bardzo mało tłuszczu, a smakować będzie wybornie. Najpopularniejsze jest pieczenie w folii aluminiowej. Jeśli takową nie dysponujecie, możecie użyć rękawa foliowego do pieczenia lub żaroodpornego naczynia. Ja zostaję przy folii aluminiowej.

pieczony filet z kurczaka
pieczony filet z kurczaka

Aby nadać pieczonym filetom z kurczaka ciekawego smaku, przed pieczeniem warto natrzeć je ziołami. Drób świetnie komponuje z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, kminkiem, papryką, pieprzem i cebulą. Jeśli lubicie czosnek, możecie także go dodać. Jeśli nie macie czasu na eksperymentowanie z ziołami, sięgnijcie po mieszankę ziół prowansalskich. Dzięki niej dania z kurczaka będą cudownie aromatyczne i nieziemsko smaczne.

Przed owinięciem kurczaka folią aluminiową, należy dokładnie umyć mięso i oczyścić je z ewentualnych zanieczyszczeń. Ja zawsze usuwam wszelkie żyłki (o ile takie się zdarzą) i tłuszczyk. Następnie dokładnie osuszamy mięso i posypujemy je ulubionymi ziołami – najlepiej z dwóch stron. Mięso zawijamy w folię niczym cukierek i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza piekarnika. Czekamy około 20-30 minut i gotowe!

Dietetyczny kurczak fenomenalnie komponuje się ze świeżymi warzywami, np. gotowaną marchewką, pomidorkiem lub fasolką szparagową. Prawda jest taka, że dania z kurczaka możecie komponować na sto różnych sposobów, według własnego uznania.

Więcej informacji o walorach mięsa kurczaków zagrodowych znajdziesz tu: http://zagrodowy.pl/

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.