Sałatka z kaszą jaglaną w roli głównej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Sałatka z kaszy jaglanej (źródło: pinterest)
Sałatka z kaszy jaglanej (źródło: pinterest)

Nie da się ukryć, że jestem ogromną fanką kaszy jaglanej. Ci z was, którzy zaglądają tu regularnie wiedzą, że coraz bardziej popularna „jaglanka” dość często gości w moich menu. Cenię ją nie tylko za właściwości zdrowotne, które są tak długie i bogate, że z powodzeniem można by było napisać o nich książkę, ale także za walory smakowe. Kasza jaglana wybornie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji pikantnej potrafi również zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusta. 

Kaszę jaglaną powinniśmy jeść dla zdrowia i urody. Zarówno skóra, włosy, jak i paznokcie będą wam bardzo wdzięczne za regularną dawkę witamin i minerałów zawartych w tego typu kaszy. Z myślą o wszystkich fanach kaszy, jak również z myślą o tych, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej skosztować, przygotowałam specjalny przepis na pyszną i zdrową sałatkę. Oczywiście główną rolę w niej gra kasza jaglana, jednakże cudownie wtórują jej świeże warzywa, jak papryka, ogórek czy natka pietruszki obfitująca w duże ilości witaminy C, odpowiedzialnej m.in. za naszą odporność. Smacznego!

Składniki:

– ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej

– 2 czerwone papryki

– ogórek

– natka pietruszki

– pęczek szczypiorku

– 3 pomidory

– 3 ząbki czosnku

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– sok z ½ cytryny

– ½ łyżeczki cynamonu

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zazwyczaj trwa to około 15 minut. Papryki i pomidory myjemy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w pół księżyce. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy. Czosnek bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Gdy kasza będzie gotowa, przez chwilę ją studzimy, a następnie dodajemy do warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól i pieprz. Na samym końcu sałatkę polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.