Pożegnaj zaparcia. Postaw na odpowiednią dietę

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

dieta na zaparcia

Zaparcia mogą dotyczyć każdego z nas. Ta jakże męcząca i niekiedy bolesna dolegliwość nie pyta ani o wiek, ani o płeć. Z zaparciami borykają się więc kobiety i mężczyźni, dorośli, młodzież i dzieci. W dużej mierze problem wynika z niewłaściwego stylu życia, a przede wszystkim niezdrowej diety. Prawda jest taka, że większość z nas je zbyt tłusto i zbyt obficie. Niechętnie sięgamy po świeże owoce, a tym bardziej – warzywa. Bardzo często zapominamy o wypijaniu odpowiednich ilości płynów. Musimy jednak pamiętać, że prawidłowy rytm wypróżnień jest kwestią bardzo ważną dla zdrowia i zadbać o odpowiednie odżywianie i styl życia. Czym dokładnie jest zatwardzenie, kiedy możemy mówić o zatwardzeniu, a także co jeść na zaparcia? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Czym są zaparcia?

Zaparcia to nic innego, jak zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej pojawiają się w momencie, kiedy niestrawione resztki pokarmowe zalegają w jelitach i organizm nie jest w stanie się ich pozbyć. Zaparcia związane są z dużym dyskomfortem w postaci pełności w brzuchu, uczucia ciężkości, wzdęć. Zaparciom towarzyszy niemożność wypróżnienia, mimo podejmowanych prób i częstych wizyt w toalecie.

Kiedy możemy mówić o zaparciach?

Przyjmuje się, że zdrowy człowiek powinien oddać w tygodniu minimum trzy stolce. Każde odstępstwo od tej normy, można już uznać za problem. O zatwardzeniu mówimy także wtedy, gdy stolce są suche i twarde, a samo ich wydalanie sprawia duży ból i wymaga sporo wysiłku. O zatwardzeniu można mówić również w sytuacji, kiedy mamy duże trudności w zapoczątkowaniu codziennego oddawania stolca, a każda wizyta w toalecie i tak kończy się uczuciem niepełnego wypróżnienia.

Co jeść na zaparcia?

Lekarze i dietetycy zgodnym głosem mówią, że najlepszym lekiem na zaparcia jest zdrowa dieta, obfitująca w produkty zawierające błonnik, który nazywany jest miotełką przewodu pokarmowego. Błonnik skutecznie usuwa wszelkie resztki pokarmowe. Przechodząc przez jelita, wchłania wodę, dzięki czemu rozluźnia stolec i ułatwia wypróżnianie. Najlepszym źródłem błonnika pokarmowego są świeże warzywa i owoce, dlatego też warto się z nimi zaprzyjaźnić. Doskonałym źródłem błonnika są też produkty zbożowe, jak płatki owsiane czy pełnoziarniste pieczywo. Błonnik znajduje się w kaszach, razowym makaronie, ciemnym ryżu i orzechach. Świetnym rozwiązaniem na zaparcia są suszone owoce, zwłaszcza śliwki, morele, daktyle i figi. Garść takich owoców zjedzona przed snem, powinna zakończyć się porannym sukcesem w toalecie. Lekko przeczyszczająco działają też jabłka i pestki słonecznika. Uwaga na lubiane banany. W przeciwieństwie do innych owoców, wykazują one działanie zatwardzające, tak więc mogą tylko pogłębić problem.

Większa ilość płynów w diecie

Co jeść na zaparcia (sprawdź) – to jedno. Równie ważną kwestią są płyny. Spożywając więcej błonnika, należy jednocześnie zwiększyć ilość przyjmowanych płynów. Przy zaparciach zaleca się wypijanie około 2 litrów płynów dziennie. Oczywiście najlepszym wyborem jest niegazowana woda mineralna. Poza nią warto sięgać po świeżo wyciskane soki warzywne lub warzywno-owocowe oraz herbaty ziołowe. Świetnym rozwiązaniem na zaparcia jest ciepła woda z dodatkiem soku z cytryny. Wypijana na czczo, podkręca metabolizm i reguluje pracę jelit. Dobrym rozwiązaniem jest też sok z kiszonej kapusty, który zawiera duże ilości błonnika.

Specjalne mikstury na zaparcia

Poza wspomnianą wcześniej wodą z cytryną, istnieje wiele innych magicznych mikstur na zaparcia. Jedną z nich jest kompot z suszonych śliwek. Suszone śliwki zawierają 7 razy więcej błonnika niż śliwki surowe, dzięki czemu skuteczniej regulują perystaltykę jelit i tym samym pomagają pozbyć się problemu. Można także przygotować sobie wodę śliwkową. Kilka sztuk suszonych śliwek zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy śliwki, a wodę wypijamy na czczo. To naprawdę działa!

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.